В първата си реч пред Конгреса Тръмп се похвали основно с икономиката


В първата си реч пред Конгреса Тръмп се похвали основно с икономиката
Снимка: Getty Images/Guliver

3603

Изграждаме сигурна, силна и горда Америка. Това заяви президентът Доналд Тръмп изнесе първата си реч пред Конгреса за състоянието на Съединените щати.

Според Тръмп, американската икономика цъфти, но рейтингът му съвсем не го доказва – само 38% що се отнася до заетостта, според проучване на "Галъп". Той се похвали, че с данъчната си реформа е направил най-големите данъчни облекчения – с намаляването на корпоративния данък от 35% на 21%. Моментално Politfact изчисли, че като съотношение и ефект върху БВП цели шест други данъчни реформи имат по-голям ефект, а като абсолютна стойност - поне една. Съгласно изчисленията, реформата на Тръмп трябва да намали федералните разходи с 1,5-2,2 трилиона долара за 10 години, което значи по 150-220 млрд. долара годишно. Само през 2012 година, по времето на Обама, в сила влезе данъчна реформа, намалява федералните разходи в САЩ с 321 млрд. долара годишно.

Силен коз на Тръмп в това отношение обаче е, че 285 компании в САЩ обявиха, че дават бонуси и премии заради свалянето на корпоративния данък – според лобистката група Американци за данъчна реформа. Няма обаче официално потвърждение от държавна институция.

Американският президент се похвали и със създадените нови работни места - 2,37 млн., но според Американското бюро по труда от септември 2010 година има възходяща крива на създаване на нови работни места. Именно от тогава икономиката на САЩ не отчита намаляване на заетостта.

Впечатление направи и липсата на каквато и да е реакция от страна на демократите, когато Тръмп каза, че има рекордно ниско равнище на безработицата сред афроамериканците. Безработицата в САЩ като цяло е на най-ниското си ниво от 17 години - 4,1%, а сред афроамериканците е около 6,8% т.е. толкова, колкото никога не е била, като индексът Dow Jones се качи с 33% откакто Тръмп е в Белия дом. Американският президент повтори и амбициите си да "построи наново" остаряващите пътища в страната. За целта той поиска от Конгреса да отдели 1,5 трилиона долара за нова инфраструктура, тъй като "за 10 години няма ново разрешително за строеж на път".

Тръмп не пропусна да каже и, че е прекратил "войната срещу красивите чисти въглища".

Какво още каза американският президент по време на речта си прочетете ТУК.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички