В тази държава токът, водата и газът са безплатни. Но скоро това ще се промени

В тази държава токът, водата и газът са безплатни. Но скоро това ще се промени
Източник: iStock/Guliver

От 1 януари 2019 г. в Туркменистан ще престанат да действат нормативни актове, които гарантират на населението безплатни количества газ, вода и електричество. Това съобщава „Туркменистан севодня", предаде БНР.

На 25 септември президентът Гурбангули Бердимухамедов обяви, че се слага край на практиката потребителите да имат право на известни количества безплатни ток, газ и вода по време на първото заседание на възстановения Народен съвет – висш законодателен орган, работил от 1992 до 2008, а след това преобразуван в Съвет на старейшините със съвещателни функции.

Заедно с това президентът обяви поскъпване на комуналните услуги с аргумента, че ресурсите трябва да бъдат съхранени за бъдещите поколения.

С постановлението на Бердимухамедов се отменя действието на решения на Народния съвет от 1992 за безплатно потребление на ток, газ и вода, както и решение от 2003 г., което към тези три услуги добавя и безплатна сол.

Покойният президент Сапурмурат Ниязов, малко преди да почине през 2006 година, издаде указ, който гарантира безплатни количества ток, газ, вода и сол до 2030 година, но действията на сегашния държавен глава отменят и този указ.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.