В земеделието масово работят пенсионери, оплакаха се от бранша


В земеделието масово работят пенсионери, оплакаха се от бранша
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2498

За траен недостиг на работна ръка се оплакаха и от земеделския сектор. Стори го бившият земеделски министър и настоящ председател на Асоциацията на земеделските производители Венцислав Върбанов при откриването на Седмата национална среща на организацията.

Според негови думи, цитирани от в. "24 часа", в земеделския сектор масово работят пенсионери и няма кой да ги смени.

"За мое голямо съжаление всичките тези лъскави машини, с които работим и които са купувани с кредити от банки и ще изплащаме още дълги години, в момента няма кой да ги управлява Въвеждаме нови технологии, въвеждаме всичко последно, което има на световния пазар. Имаме стопанства, които са много по-напреднали от тези в Западна Европа. Но всичко това трябва да се управлява от хора. Стигнахме дотам, че в момента у нас се закриват животновъдни ферми заради липсата на работна ръка. Има такива случаи навсякъде - във Велико Търново, в Плевенско...", каза Върбанов.

Бившият земеделски министър подчерта, че според членовете на асоциацията една от основните грешки за липсата на кадри е прехвърлянето на специализираните училища от Министерството на земеделието под шапката на общините. В повечето такива случаи въпросните училища са били затваряни след около една година.

"Това беше ковачницата на кадри. В момента ние сами си решаваме проблемите. Няма млади хора. Това е един огромен проблем и с годините той се задълбочава. Не става въпрос, че хората не искат да работят, малко хора излизат на пазара. А заради тромавите административни процедури не можем да привлечем работна ръка от чужбина. Социалното министерство трябва да предприеме действия да се облекчи процедурата, защото, докато хората се занимават с преодоляването на административни перипетии, отиват да работят в Гърция, Кипър или Испания", допълни Върбанов.

Стана ясно и, че засега поправките в поземления закон няма да се гледат - поне няколко месеца. Това каза настоящият земеделски министър Румен Порожанов.

От Асоциацията на земеделските производители уточниха, че много от предложените промени вече са коригирани по тяхно настояване. От браншовата организация настояват за намаляване на административната тежест при прехвърляне и доказване на собственост върху земеделски земи.

Порожанов коментира и темата с европейските субсидии след 2020 година. По думите му засега няма единна позиция на ЕС, но България смятала, че трябва всяка държава сама да определя размера на субсидиите.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички