VW отрича да е знаела за манипулирането на дизеловите емисии


VW отрича да е знаела за манипулирането на дизеловите емисии
Снимка: Getty Images/Guliver

2947

Volkswagen опровергаха обвиненията на бившия шеф Фердинард Пиех, който заяви, че немският гигант в автомобилопроизводството е бил съвсем наясно с манипулациите на вредните емисии много преди скандала „Дизелгейт” да избухне. От компанията излязоха с изявление, в което отричат истинността на твърденията и дори заплашват Пиех със съдебно преследване, предаде БГНЕС.

Миналата седмица пред сп. Spiegel бившият президент на надзорния съвет на концерна уличи бившия изпълнителен директор Мартин Винтерком, като издаде, че той е „имал представа за измамата с дизела много по-рано, отколкото е представил”. Според списанието Пиех е казал на германските следователи, че още през февруари 2015 година е получил сведения за „голям проблем” в САЩ. Винтерком обаче е отрекъл съществуването на каквито и да било усложнения или разследвания от американските власти.

Скандалът „Дизелгейт“ избухна, след като през септември 2015 г. САЩ разкри, че Volkswagen са инсталирали софтуер, умишлено занижаващ стойностите на излъчваните вредни емисии, в 11 млн. свои автомобили. По този начин те са заобикаляли строгите екорегулации в продължение на години.

„Дизелгейт” доказа още, че някои от автомобилите на Volkswagen излъчват до 40 пъти над европейската норма за изпускане на азотен оксид. Това доведе до оставките на някои от най-висшестоящите мениджъри на VW, съкращения на над 30 000 служители, многобройни критики и разследвания срещу германската компания по света. В момента тя плаща обезщетения в размер на десетки милиарди долари.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички