Валония се съгласи да подкрепи CETA


Валония се съгласи да подкрепи CETA
Снимка: Getty Images/Guliver

3178

Белгийските политически лидери постигнаха консенсус относно споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Канада (CETA). Регионът Валония, който блокира договорката, се е съгласил да я подкрепи.

„Беше постигнато съгласие“, съобщи министър-председателят на Белгия Шарл Мишел, цитиран от AFP. Договореностите обаче трябва да бъдат ратифицирани от останалите 27 членки на ЕС.

Днес (27 октомври) CETA трябваше да бъде подписана. Поради несигурността за съгласието на Белгия обаче канадската делегация начело с премиера Джъстин Трюдо отмени пътуването си към Брюксел.

Председтателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че приветства решението на Белгия, но ще се свърже с Трюдо "чак след като всички процедури за подпсиването от страна на ЕС са финализирани".

На 14 октомври парламентът на белгийския регион Валония прие резолюция против СЕТА. Областта настояваше за по-големи гаранции за спазването на определени стандарти в екологията, земеделието и правата на европейските работници и потребители. Тя имаше и редица изисквания за промени в споразумението. Все още не е ясно колко от тях са били удовлетворени.

Според белгийското законодателство въпросите свързани с външнотърговските отношения се регулират до голяма степен не от федералния, а от регионалните парламенти. Вътрешнобелгийският проблем се усложни от факта, че северна Фландрия се обяви в подкрепа на документа. За влизането на СЕТА в сила то трябва да бъде подписано от всичките 28 държави-членки на Евросъюза, след което националните парламенти трябва да го ратифицират.

СЕТА има значителна опозиция сред множество групи, според които това е само тестов модел на сделката за свободна търговия със САЩ – ТПТИ. Активисти смятат, че двете споразумения заплашват околната среда на страните от ЕС, както и потребителските стандарти, позволявайки на корпорации да пропускат определени регулации. Европейските земеделци се опасяват, че агропромишленият комплекс на Канада и САЩ ще ги разори в случай, че бъдат отменени търговските ограничения. Съществуват и притеснения, че европейските пазари ще бъдат залети от ГМО стоки, произвеждани от презокеански фирми.

България вече одобри CETA. Условието на нашата страна бе да отпаднат визите за български граждани за Канада. След като получи писмени уверения, че това ще се случи, тя даде съгласието си.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички