Василева: НЕК трябва да бъде санкционирана за язовир "Въча"


Василева: НЕК трябва да бъде санкционирана за язовир "Въча"
Снимка: БГНЕС

3246

Министърът на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева не очаква нито водна криза, в резултат на използването на води за нуждите на хидроенергетиката, нито преливане на язовири, в резултат на снеготопенето, защото те хем са достатъчно пълни, хем имат достатъчно място за поемането на нови води. В същото време министърката в оставка смята, че НЕК трябва да понесе санкция за язовир "Въча", пише БГНЕС.

„Искам да ви осведомя, че количествата води в значимите и големи язовири на територията на страната са 54% от сумата на общите им обеми. Сумарният завирен обем на язовирите, които се ползват за питейно-битово водоснабдяване е 70,3% от общия им обем. Сумарният завирен обем на язовирите с основно предназначение напояване е 46,2% от общия им обем. При енергийните язовири сумарният завирен обем е 55% от обемите им. Никъде няма язовир, който да е под мъртвото ниво“, каза тя, отговаряйки на въпрос дали ще вземе мерки, за да се спре използването на вода от язовирите за производството на ток, тъй като в голяма част от тях тя е под необходимия минимум за тази цел.

Коментирайки своето писмо до изпълнителните директори на НЕК и ЕСО от 18 януари 2017 г., в което МОСВ отказва на НЕК искането за допълнителни количества вода от трите язовири „Доспат“, „Въча“ и „Белмекен“, Василева заяви: „Драма в кореспонденцията с колегите от НЕК няма. Това е оперативен порядък на взаимодействие. Те са казали в общи линии можете ли да ни предоставите допълнително ресурс спрямо одобрения в графика. Ние сме казали ползвайте този, който е позволен в графика. Няма драма, не трябва да се истеризира този въпрос".

На конкретния въпрос на bTV обаче дали в язовир „Въча“ ще има санкции за НЕК, заради повишеното ползване на вода над месечния график, при което е и избито сериозно количество риба, Василева заяви, че може да цитира конкретни числа за язовира." 226 млн. куб. м. е общият обем на язовира, мъртвият обем е 24.5 към настоящият момент, нивото на язовира е 127 млн. куб. м., което представлява 56.4% от общият му обем. При проверка от басейновата дирекция, ще бъдат предприети административни санкции", каза тя.

На уточняващ въпрос дали санкцията е за НЕК, министърът в оставка Василева витиевато отвърна: “Административно-наказателни санкции са дължими по смисъла на Закона за водите”. След още един въпрос за НЕК ли е санкцията, Василева потвърди, че санкцията всъщност е за НЕК.

Министърът в оставка не можа да каже и какъв е размерът на санкцията за НЕК. На още един уточняващ въпрос, дали проблемът в язовир „Въча" е заради гарантирането на потреблението и производство на ток, Василева каза: “Това не мога да го коментирам, но смятам, че колегите си вършат работата. Има разписани правила и процедури, има месечни графици, които трябва да бъдат спазвани”.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички