Важно: Какво да направите, ако закъсате с колата в снега


Важно: Какво да направите, ако закъсате с колата в снега
Снимка: БГНЕС

4770

Обилните снеговалежи и ниските температури могат да доведат до сериозни проблеми на пътя. Ето какво да направите, ако закъсате с колата в снега.

Ако ви е възможно, отложете пътуванията си, когато има силен снеговалеж. Винаги казвайте на някого къде отивате, откъде ще минете и кога би трябвало да пристигнете или да се върнете.

Ако тръгвате на път в зимни условия - проверете дали имате достатъчно гориво, въже, лопатка, фенерче и брадва. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги.

Потеглянето в снежни и заледени участъци трябва да става с плавно отпускане на съединителя, така че автомобилът да има сцепление, а когато се налага да се изкачи наклон, е желателно автомобилът да се засили малко повече, така че инерцията му да помогне изкачването на наклона. Ако се налага спускане по заснежени и заледени пътища, трябва да се търси неотъпканата част на снега – там автомобилът има най-голямо сцепление. Ако случайно шофьор попадне в поднасяне на автомобила, той трябва да контрира с волана в обратна посока на занасянето и в никакъв случай да не скача на спирачките, пише "Дарик".

Преценявайте внимателно дистанцията спрямо останалите участници в движението. Колкото е по-голяма скоростта на движение, толкова по-голяма трябва да е дистанцията с предния автомобил.

Ако закъсате с гума, хлътнала в издълбана от нея дупка, пробвайте с бутане и даване на газ на едновременни тласъци: имате повече шанс, отколкото само с даване на газ.

Ако и това не помогне, разчистете снега, повдигнете колата с крик откъм съответната страна, и запълнете дупката с камъни или с нещо друго, което няма да поддаде под тежестта на колата. След това нахвърляйте клонки и тогава спуснете крика.

Понякога е по-добре да не се прави нищо, отколкото да се предприеме грешен ход. Много често леко на пръв поглед затъване се превръща в безнадеждно, ако шофьорът върти на място колелата и от буксуването затъва още повече.

Ауспухът не трябва да е блокиран от снега, тъй като връща газове, които могат да попаднат в купето.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички