Вдигат акциза на цигарите, бил твърде малък


Вдигат акциза на цигарите, бил твърде малък
Снимка: iStock/Guliver

12189

Повишаване на акциза за цигарите през всяка от следващите 3 години предлага депутатът от Обединени патриоти Емил Димитров.

Идеята му е минималният акциз за цигарите от 1 януари 2020 г. да бъде 182,50 лв. за 1000 къса, при 177 лв. в момента. През следващите две години акцизът да бъде увеличен на 188 лв. и 193,50 лв. за 1000 къса предлага още Емил Димитров, пише "Труд".

В момента акцизът върху цигарите е на минималното за ЕС ниво, посочва той в мотивите си. Като освен това предлага да се увеличи фиксираната част от акциза за цигарите за сметка на намаление на пропорционалната. За 2020 г. акцизът да бъде 116,50 лв. за 1000 къса плюс 23% от цената, иска Емил Димитров.

Предложения преди насроченото за четвъртък гласуване на промените в данъчните закони от бюджетната комисия към парламента, са внесени и от депутати от ГЕРБ, ДПС и БСП.

Автоматите на самообслужване да не дават касови бележки, а стойността на стоката или услугата да се изписва само на екрана им и да се записва във фискалната памет, предвиждат част от предложенията на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и група депутати от ГЕРБ.

Складовете с горива ще трябва да поставят камери, които да заснемат всички влизащи и излизащи цистерни, предлага още Менда Стоянова. Предприятията, които са освободени от акциз, но използват енергийни продукти, пък ще трябва да поставят автоматични системи за отчитането им. Тук влизат например предприятия за разредители и етерични масла.

Разходите на частни фирми за ремонт на държавна инфраструктура да се признават за разход, а освен това за този актив компаниите да може да начисляват и амортизации, предлагат още от ГЕРБ. Предложението на Министерски съвет, прехвърлянето на акции, които дават право на собственост върху нов имот, да се облага с ДДС, да отпадне, предлага Менда Стоянова.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички