Вдигат данъците за старите коли, смъкват тези за новите


Вдигат данъците за старите коли, смъкват тези за новите
Снимка: БГНЕС

3435

По-високи данъци за старите коли и по-ниски за новите автомобили предвиждат промени в данъчните закони за догодина. Те са подготвени от Министерството на финансите, предаде bTV.

Освен мощността и възрастта на колата, които досега единствени определяха размера на налога, от догодина се предвижда да се включи и екокомпонентът. В зависимост от това дали колата има въобще екооценка и каква е тя, онези, които замърсяват повече, трябва да се подготвят да плащат доста по-високи данъци.

Така за коли над 20 години без евростандарт данъкът може да скочи и с над 50 процента, а за 10-годишна кола намалението може да е и с около 20 на сто. От догодина отпада и данъчната отстъпка за наличие на катализатор.

В столицата и други градове

Всичко това обаче е под въпрос, тъй като всяка община ще решава каква тежест да имат мощността и годината на производство в новата формула.

От Столичната община са категорични, че вкарването на екоелемент при определянето на данъците е стъпка в правилната посока. „Екологичните стандарти ще стават все по-сериозни, така че, който прави планове за покупка на кола трябва, да го има предвид”, коментира зам.-председателят на СОС Николай Стойнев.

Кой ще спечели?

Според икономисти не повече от една трета от собствениците на автомобили у нас догодина ще плащат по-ниски данъци.

Въпреки това поскъпване обаче България едва ли ще излезе от категорията „автоморга” на Европа, смятат от Асоциацията на вносителите на автомобили. Според тях стъпката, която се предприема, е недостатъчна.

„Някои категории автомобили, конкретно между 15 и 20 години, които са най-масовите, най-старите пак ще плащат по-малък данък от тези, които са по-новите. Те до момента плащат между 15 и 16 лева, най-масовите. Това, че ще плащат 30, нищо няма да промени”, коментира Христо Христов от Асоциацията.

Без фалшиви данъчни облекчения

Собствениците трябва да имат предвид и друго при плащането на данъци през 2019 г. Вече няма как при наличие на няколко жилища в различни градове да обявите всичките за основни и да използвате данъчни облекчения. До момента общините не обменяха информация за това, но вече работи специална система, която ще пресече тези измами.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички