Вече е задължително калориите да са изписани на етикетите на продуктите


Вече е задължително калориите да са изписани на етикетите на продуктите
Снимка: iStock/Guliver

3173

Всяка храна - от хляба, каймата и млякото до пуканките и дъвката - вече задължително трябва да има на етикета си данни за енергийната стойност наред с количествата сол, захар, мазнини и веществата, които могат да предизвикат алергична реакция. От днес в България влиза в сила еврорегламентът, който задава тези изисквания. Той бе приет още през 2011 г., но на производителите и търговците бе даден достатъчно дълъг гратисен срок да подготвят информацията за продуктите си и новите етикети.

Новите правила целят потребителите да са наясно какво слагат на трапезата си и дали не купуват енергийни бомби, пише "Сега". Регламентът се прилага за всички пакетирани храни и разфасовки, които се продават в магазини, заведения, пазари, училищни и болнични лавки и бюфети и прочие. "Хранителните стойности трябва да се посочват за 100 грама или за 100 милиграма и да съдържат следните два вида данни: енергийна стойност, която се измерва в килокалории или килоджаули, и количества: мазнини, наситени мастни киселини, въглехидрати, захари, белтък и сол", поясниха от Асоциация "Активни потребители" вчера.

В интерес на истината повечето производители на хранителни стоки вече изписват и калориите, и съставките. Отделен въпрос е доколко е достоверна информацията. Задължителните данни може да се отпечатат направо на опаковката или на отделен етикет. Еврорегламентът повелява алергените да са изписани с открояващ се шрифт. Например, ако във вафлата има соя и фъстъци, това се обозначава, защото някои хора имат непоносимост към тези растения. Сусамът, целината, орехите, бадемите впрочем също са алергени. Затова и ресторантите, където продуктите за готвене обикновено са насипни, са длъжни да посочват в менюто си кои ястия съдържат такива съставки.

Контролът е възложен на Българската агенция за безопасност на храните. Хранителните стоки, които са произведени преди 13 декември 2016 г. и вече са разпространени в търговската мрежа, могат да се продават до изчерпване на количествата, обясниха от БАБХ.

 

 

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички