Вече има 10 пъти по-бърз тест за коронавируса


Вече има 10 пъти по-бърз тест за коронавируса
Снимка: iStock

17050

Високо автоматизиран тест за коронавирус, който тества пациентите 10 пъти по-бързо, ще бъде пуснат на пазара. Той е разработен от фармацевтичната компания Roche Holding и вече е одобрен от американските власти, съобщвава Bloomberg.

Американската агенция по храните и лекарствата даде "разрешение за спешна употреба" на теста, който се предлага и в Европа.

Той дава възможност да се тестват по 4128 души на ден, а с досега наличните можеха да се проверяват само по 1440. "Увеличаваме скоростта с коефициент 10", похвали се Томас Шинекер, ръководител на диагностичния отдел на Roche.

Тестването е от решаващо значение за предотвратяване на разпространението на коронавируса, тъй като позволява на медиците да идентифицират заразените и да ги поставят под карантина, дори да не показват тежки симптоми на заболяването. 

Така може да се намали общия брой инфекции на заразените, което да осигури време на фармацевтичните компании да създадат по-ефикасни средства за лечение и в крайна сметка ваксина срещу смъртоносния вирус.

Коронавирусът официално беше обявен за пандемия, след като се заразиха 135 000 души в над 100 държави и вече има около 5000 смъртни случая. Актуални данни за случаите на вируса може да следите ТУК.

Това е третият тест – и първият, който се предлага в търговската мрежа, който получи спешно одобрение от Агенция по храните и лекарствата на САЩ.

САЩ и голяма част от Европа бяха критикувани, че тестват твърде бавно населението си, което позволява на вируса да се разпространява. Системите за тестване на Roche са достъпни в световен мащаб, като 695 от по-бавните стари и 132 от по-бързите нови системи вече са в употреба.

110 от тези системи са в САЩ, като в последните седмици компанията монтира значително количество от новите на ключови места в страната. "Определено разширихме значително капацитета на тестовете в САЩ", каза Шинекер.

Новата система може да тества пациенти около 10 пъти по-бързо от съществуващия тест на Roche за коронавирус.

Въпреки че старите тестове изискват повече човешко внимание, от тях са налични повече в лаборатории и болници по света. "Те ще продължат да играят решаваща роля при тестване на хора, особено извън САЩ", каза Шинекер.

Тестовете за опасния вирус дават резултатите в рамките на 4 часа. Те анализират нуклеинови киселини, извлечени от телесни секрети на пациентите и ги сравняват с коронавирусните щамове, вкл. този в Ухан, Китай.

Компанията може да доставя милиони тестове всеки месец и "достига границите на производствения си капацитет". Roche отказа да обяви каква е цената на тестовете.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички