Вече няма такси за роуминг в ЕС


Вече няма такси за роуминг в ЕС
Снимка: iStock/Guliver

2948

Таксите за роуминг в Европейския съюз на практика престават да съществуват. Краят им настъпва от днес – 15 юни. Според новото положение, навсякъде в ЕС, както и в Норвегия и Лихтенщайн, ще можем да говорим спрямо абонаментния ни план.

Една от тънкостите обаче е, че трябва да се ползва принципа на уседналост - т.е. да не се купуват планове и карти в държава, в която е по-евтино, а след това ползвателят да ги ползва предимно в друга държава. Затова в продължение на 4 месеца мобилните оператори ще могат да следят как се ползват плановете/картите и ако има подозрително поведение, потребителят ще бъде официално уведомен и ще има 14 дни, за да докаже, че например учи или работи в друга държава. Ако не успее, ще последват надценки от страна на операторите. Според председателя на КРС Веселин Божков спрямо България по-евтини мобилни услуги има например в Малта и Естония.

Друга тънкост е, че ако пътуваш в чужбина, може да попаднеш в ситуация на "непредизвикан роуминг". Тогава клетката на местен оператор е по-силна и автоматично те прехвърля, но за да останеш на плана си, трябва ръчно да се настрои телефона.

„Европейският съюз съществува, за да сближава хората и да улеснява живота им. Премахването на таксите за роуминг е истински европейски успех. Отсега нататък гражданите, които пътуват в ЕС, ще могат да се обаждат, да пращат съобщения и да общуват през мобилните си устройства на цените, които заплащат у дома. Премахването на таксите за роуминг е едно от най-големите и осезаеми постижения на ЕС”. Това се казва в съвместно изявление на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, министър-председателят на Малта Джоузеф Мускат, от името на малтийското председателство на Съвета на Европейския съюз, и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предава БГНЕС.

Председателите на трите европейски институции заявяват още: През последните 10 години нашите институции работиха усилено съвместно, за да поправят тази пазарна неефективност. При всяко преминаване на граница в ЕС по празници, за работа, следване или просто на кратко посещение европейските граждани внимаваха как използват своите мобилни телефони и се притесняваха от високи телефонни сметки заради таксите за роуминг. Таксите за роуминг са на път да се превърнат в история. От утре ще можете да останете във връзка, докато пътувате в ЕС, на цената, която плащате у дома.

Отдавна чакахме този ден и мнозина се потрудиха той да настъпи. Чрез тясно сътрудничество Европейският съюз постигна конкретни положителни резултати за европейските граждани. Горди сме, че ЕС сложи край на високите цени за роуминг и сме благодарни на всички, които показаха решителност да се преборят с всички предизвикателства по пътя към целта.

Едновременно с това ЕС успя да намери точния баланс между премахването на таксите за роуминг и необходимостта националните абонаментни пакети за мобилни услуги да запазят своята конкурентоспособност и привлекателност. Операторите разполагаха с 2 години да се подготвят за този ден и сме уверени, че те ще се възползват от възможностите, които предлагат новите правила в полза на своите клиенти”.

Премахването на таксите за роуминг е в основата на цифровия единен пазар на ЕС и е нова стъпка към изграждането на единно и устойчиво европейско цифрово общество, достъпно за всички европейски граждани.

Actualno.com припомня, че идеята за отмяна на роуминга в ЕС беше формулирана от Европейската комисия през 2013 и отначало се предвиждаше отмяната да стане през 2015 година. Идеята е в това, че Европейската общност е не само единен пазар, но и единно информационно пространство, макар и само на хартия – на практика днес всеки гражданин на държава от ЕС, излизайки зад граница в рамките на ЕС, веднага попада в зоната на роуминговото обслужване и плаща за връзка няколко пъти по-скъпо.

Ето и какво беше договорено за цените на едро т.е. таксите между мобилните оператори:

1. 3,2 евроцента на минута разговор в рамките на ЕС от 15 юни, 2017 година;

2. 1 евроцент на SMS;

3. Поетапно намаление на горната цена за петгодишен период при ползването на мобилен интернет - максимум 7,7 евро за 1 гигабайт от 15 юни, 2017 година, която пада до максимум 6 евро за 1 гигабайт от 1 януари, 2018 година, а на 1 януари 2019 година максималната цена вече ще е 4,5 евро.

След това - от 1 януари 2020 година цената става 3,5 евро за гигабайт, от 1 януари, 2021 година вече ще е 3 евро за гигабайт, а от 1 януари, 2022 година ще бъде 2,5 евро за гигабайт. Споразумението означава, че плащаш толкова за цялата територия на ЕС за мобилни услуги, колкото би платил в страната (бел. ред. - стига да е член на ЕС), в която си сключил договор с мобилен оператор.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички