Вече са заявени 3285 интернет имена на кирилица


Вече са заявени 3285 интернет имена на кирилица
Снимка: iStock/Guliver

2691

За по-малко от месец от старта на регистрацията на домейни на кирилица „бг“, вече са заявени 3285 имена на родната азбука.

1690 организации и граждани са се възползвали от възможността да се включат в новото българско интернет пространство. От 8 февруари до 8 май е периодът, в който се заявяват и регистрират домейни със „защитени“ имена; както и адреси на кирилица, които не попадат в списъците с резервирани имена, съобщиха от МТИТС.

Регистърът със „защитени“ имена за нуждите на държавата се подготвя от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) в диалог с държавните институции. Списъците се предоставят на организацията, която управлява интернет областта .бг – „ИМЕНА.БГ“ АД. Те съдържат имената на областите, общините, селищата, държавните институции, географски наименования.

До този момент заявки са подадени от физически, юридически лица, областни администрации и държавни институции. Сред желаещите да имат интернет адрес на кирилица са и чужди компании, например производители на автомобили. Чести са случаите, в които частни лица искат за регистрират интернет имена на кирилица, свързани с основните институции в държавата като президент.бг, парламент.бг, софия.бг и т.н,; както и с големи компании. Процедурата по регистрация обаче предвижда, че заявителите трябва да предоставят широк набор от документи, които доказват правото и интереса на организацията или фирмата да запази определено име в интернет.

След 8 май, когато изтича началният период за заявяване на „защитени“ имена, предстои подреждане на заявките по приоритет и по време на подаване. Ще бъдат регистрирани първо домейните, за които има само една заявка. Цената за регистрация и поддръжка на 1 домейн към е 20 лв. за година.

Създаването на областта .бг е пример за успешно сътрудничество между държавата, обществените организации и частния бизнес. Към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията заседава Обществен експертен съвет, който наблюдава процеса на администриране на регистрите „.бг“ и „.bg”, с цел спазване на националната политика в тази област и защита на обществения интерес.

Целта на създаването на интернет пространството „бг“ е популяризиране на българския език и култура и по-добра разпознаваемост на участниците в интернет пространството сред хората, които не владеят латиница.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички