Велчев смята, че Борисов няма да търси влизане на държавата в ЧЕЗ


Велчев смята, че Борисов няма да търси влизане на държавата в ЧЕЗ
Снимка: БГНЕС

2886

Според мен Бойко Борисов опитва да спре популистките напъни на част от опозицията държавата да влезе в ЧЕЗ. Това каза бившият финансов министър и настоящ ръководител на българското звено на руската банка ВТБ Милен Велчев пред bTV.

Велчев беше категоричен, че държавата е лош стопанин и това добре се разбира както от Борисов, така и от сегашния финансов министър Владислав Горанов - затова и Горанов говори против връщане на държавата в ЕРП-тата. Какво се управлява добре – Топлофикация София ли, Летище София ли, половината банки, които фалираха през 90-те години ли, попита бившият финансов министър.

Според Велчев ЧЕЗ би се съгласила да продаде българския си бизнес на България само при решен арбитраж. Става въпрос за арбитража, който ЧЕЗ заведе срещу България заради липса на защитена инвестиционна среда, като неофициално стойността на обезщетението е между 500 и 600 млн. евро, докато сделката за активите на ЧЕЗ в България се оценява на 320 млн. евро. За съжаление последният арбитраж не беше добър за нас, напомни Велчев за арбитража за АЕЦ "Белене", където платихме 620 млн. евро за ядрено оборудване.

Не съм участвал в срещи за приватизацията на ЕРП-тата преди Симеон Сакскобургготски да дойде на власт, категоричен беше Велчев. Точните му думи бяха "нямам никакъв спомен", като той уточни, че не била негова работа да приватизира енергетиката.

Бившият финансов министър изрично уточни и, че не познава Гинка Върбакова и е разбрал за нея от медиите. Той не пожела да заяви твърда позиция дали Върбакова е способна да управлява бизнес като този на ЧЕЗ. От числата, които чух, ми се струва, че сделката има нужда от подкрепа от други инвеститори – възможно е г-жа Върбакова да има уговорки не само с банки, но и с други инвеститори, предположи Велчев. Може би г-жа Върбакова знае какво прави - това, че ние не я познаваме, не означава, че ще управлява зле ЧЕЗ, ако се стигне дотам, уточни Велчев. Той каза "съмнявам се" като отговор на въпрос дали зад Върбакова пък не стоят хора, които добре познаваме.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички