Великобритания глоби Facebook с половин милион паунда

Великобритания глоби Facebook с половин милион паунда
Източник: Getty Images/Guliver

Компанията Facebook е била глобена с 500 000 паунда от британския регулаторен орган - Службата на комисаря по информацията (ICO), за нарушения, свързани със защитата на личните данни.

Според регулатора информация, свързана с персоналните данни на над 1 млн. потребители, е събрана от Facebook и впоследствие изложена на риск. Данните, които са били обработени между 2007 и 2014 г., са били достъпни на трети страни без изричното съгласие на потребителите, предава CNBC.

Регулаторът първоначално обяви още през юли своето намерение да постави максимално допустимата глоба на американската компания.

„Facebook не успя да защити неприкосновеността на личните данни на своите потребители преди, по време и след незаконната им обработка. Компания от такъв мащаб и с такъв богат опит би трябвало да знае по-добре как да реагира в подобна ситуация“, заяви комисарят по информацията Елизабет Денъм.

Глобата е свързана със скандала около консултантската компания Cambridge Analytica по-рано тази година, когато стана ясно, че данни на хиляди потребители са били използвани за насочване на политическа реклама.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.