Великобритания може едностранно да се откаже от Brexit

Великобритания може едностранно да се откаже от Brexit
Източник: Pixabay

Ако се стигне до дело пред Европейския съд дали е възможно Великобритания да се откаже от Brexit, независимо на каква фаза се намира процесът по излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, то Европейският съд следва да позволи на Лондон едностранно да се откаже, без да е необходимо каквото и да е решение на Европейския съвет. Това е становището на генералния адвокат на Европейския съд Кампос Санчес-Бордона.

Уточнението на адвоката гласи, че такова оттегляне може да стане стане само преди официалното завършване на Brexit, а не просто преди сключване на споразумение между Лондон и Брюксел, което трябва да урегулира "развода". Такова споразумение все още няма – сега в британския парламент започват дебати и се очаква той да гласува дали е съгласен със "сделката" на 11 декември. Основата на сегашното споразумение, което трябва да подготви почвата за бъдещи преговори за свободна търговия между Великобритания и ЕС, е въпросът с границата между Ирландия и Северна Ирландия. Правителството на Тереза Мей се съгласи да няма твърда граница т.е. митническа проверка, с изключение на морските пътища и то главно за риболовни стоки. Проблемът е, че това споразумение обвързва Великобритания с митническите правила на ЕС и след декларираното завършване на Brexit в края на март догодина – поне в очите на противниците на влиянието от страна на ЕС.

Според Санчес-Бордона Лондон може да реши да прекрати процеса по Brexit на база чл. 68 на Виенската конвенция за международните договори. Отделно, страна-членка, която иска да излезе от ЕС, уведомява ЕК за намерението си, а не за решението си т.е. намерението може да бъде променено и чл. 50 от Договора за ЕС да не бъде приложен. Освен това, ако оттеглянето е мотивирано на база конституционните принципи на Великобритания, това би било израз на суверенитета ѝ да взема самостоятелно решения за бъдещето си, както и че член 50 дава възможност за прилагане на този суверенитет във всеки един момент преди намерението за излизане от ЕС да се превърне в окончателно решение, смята генералният адвокат.

Мнението на генералния адвокат е отправна точка за бъдещо решение на Европейския съд, но не е обвързващо юридически за бъдеща присъда.

Въпросът с това може ли Великобритания едностранно да спре процеса беше повдигнат от шотландския съд, който отправи запитване до Европейския. Запитването е на база "хипотеза", а не на база на подаден иск.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.