Великобритания настоява за "спокоен и подреден" Brexit


Великобритания настоява за "спокоен и подреден" Brexit
Снимка: Getty Images/Guliver

2434

Британското правителство публикува нови документи, очертаващи позицията по редица аспекти на Brexit, съобщи пресслужбата на британското министерство за развода с Европейския съюз.

"Започваме да определяме това, което искаме да видим в бъдещите отношения с Брюксел, по-специално по отношение на митническите и други въпроси, които сме готови да обсъдим по време на официалните преговори", каза ресорният министър Дейвид Дейвис, предаде ТАСС.

Лондон се стреми да осигури свободна и безпрепятствена търговия със стоки и услуги между Великобритания и ЕС, както и да гарантира на правата на гражданите на ЕС. В документите се отбелязва и значението на "спокойния и подреден Brexit, което е в интерес на компаниите и потребителите, представляващи и двете страни”.

Островът също набляга на факта, че стоките, доставени на пазарите на ЕС и Великобритания преди официалната раздяла, не попадат в обхвата на никакви ограничения. Освен това британските власти възнамеряват да се споразумеят с общността за координирането на работата на митниците и другите служби, за да се избегне ненужно дублиране на техните дейности.

От министерството посочват, че в края на 2016 г. износът на стоки от ЕС във Великобритания е бил размер на около 314 милиарда евро, отбелязвайки важността на успеха в преговорите за поддържане на икономическа стабилност.

Дискусиите за търговските планове в третия кръг от преговори трябва да започнат в началото на следващата година, при условие, че страните ще могат да се преодолеят всички различия във втория кръг, който трябва да започне през октомври 2017 г.

На референдума за членството на Великобритания в ЕС, който се проведе на 23 юни м.г. привържениците на Brexit спечелиха с 51,9% срещу 48,1%. На 29 март премиерът Тереза Мей официално уведоми Брюксел за стартирането на двугодишната процедура по излизане от ЕС, която трябва да приключи до края на март 2019 година.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички