Великобритания не потвърди, че ще се издължи на ЕС за Brexit


Великобритания не потвърди, че ще се издължи на ЕС за Brexit
Снимка: Gettyimages.com

2189

По време на петия кръг от преговорите между ЕС и Великобритания за излизането на Обединеното кралство от общността Лондон не можа да потвърди готовността си да изпълни финансовите си задължения. Това заяви главният преговарящ на ЕС Мишел Барние, предаде AFP.

Министърът на Обединеното кралство по въпросите на Brexit Дейвид Дейвис каза на съвместната пресконференция в Брюксел, че темата за сметката за Brexit е била засегната, но сумата, която Лондон трябва да изплати, ще бъде уточнена по-късно.

На сегашния етап двете страни се опитват да се договорят по три въпроса: за границата между Северна Ирландия и Република Ирландия, за правата на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания и за тези на британците, живеещи в държави от общността, и за размера на сумата, която Лондон трябва да плати за „развода” с ЕС.

Едва след това Брюксел е съгласен да се премине към втора фаза от преговорите – за бъдещите отношения с Лондон, включително и търговските.

Барние каза, че невъзможността за излизане от сегашната безизходица в преговорите става притеснителна. Все пак, Барние добави, че „остава убеден, че с политическа воля може да бъде постигнат голям пробив през следващите два месеца”.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички