Великобритания представи нова банкнота от 20 паунда


Великобритания представи нова банкнота от 20 паунда
Снимка: Bank of England

23326

Великобритания представи новата си банкнота от 20 паунда. Тя е изцяло от полимери, а на нея е изобразен популярният британски художник Уилям Търнър.

20 паунда е най-често използваната банкнота на Острова, а известният със своите пейзажи Търнър е първият художник, който се появява на британските пари, пише Guardian.

Полимерната банкнота от 20 паунда идва след представянето на новите 5 и 10 паунда изработени от същия материал. Те бяха пуснати в обращение през септември 2016 г. и септември 2017 г. Английската централна банка залага на полимерните, вместо на традиционните хартиени банкноти, тъй като са по-чисти, дълготрайни и по-трудни за подправяне.

Според банката новата банкнота е най-сигурната досега. Нейните два прозореца и двуцветно фолио я правят много трудна за фалшифициране. Тя ще влезе в обращение на 20 февруари и ще се използва заедно със съществуващите хартиени банкноти от 20 паунда.

Новите полимерни купюри съдържат изображения на значими личности британскaта история. 5-те паунда са с лика на Уинстън Чърчил, а 10-те с Джейн Остин. Подготвя се и банкнота от 50 паунда с Алън Тюринг, знаменитият математик и разбивач на кодове от Втората световна война, която ще бъде пусната през 2021 г.

"Нашите банкноти възхваляват наследството на Обединеното кралство, почитат културата му и свидетелстват за постиженията на най-забележителните му личности. Новата банкнота от 20 паунда възхвалява Търнър, неговото изкуство и наследството му в цялата им сияйна, цветна, емоционална слава", каза управителят на АЦБ Марк Карни.

На банкнотата е изобразен автопортрет на Търнър от 1799 г., който е изложен в британската галерия "Тейт" в Лондон, както и една от най-разпознаваемите му творби – "Бойният Tемерер" – корабът, изиграл ключова роля при победата на адмирал Нелсън в битката при Трафалгар през 1805 г.

Върху новите 20 паунда има и цитат от Търнър: "следователно светлината е цветна" и неговият подпис. Художникът е избран сред дълъг списък на хора на изкуството, подложен на обществено обсъждане.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички