Великобритания предупреди, че няма да "мигне първа" за Brexit

Великобритания предупреди, че няма да мигне първа за Brexit
Източник: iStock/Guliver

Британският външен министър Джеръми Хънт обяви, че страната му няма да "мигне първа" при преговорите за излизането ѝ от Европейския съюз, предаде Bloomberg.

По време на първото си посещение в Берлин, откакто замени на поста Борис Джонсън по-рано този месец, Хънт призова за повече гъвкавост от страна на европейските му колеги, тъй като времето за разговори вече изтичало. По думите му провал на договаряната сделка би "отровил" отношението на британците към ЕС за години напред и би довел до големи икономически предизвикателства.

"Има съвсем реален риск да не се договори сделка за Brexit. Това е така, защото много хора в ЕС си мислят, че просто трябва да изчакат достатъчно дълго и Великобритания ще мигне, а това няма да стане", каза още министърът. 

Хънт изрично подчерта, че иска Великобритания и Германия да си останат "най-добри приятели" и след излизането на първата от ЕС.

Неговата визита бележи началото на седмица, в която британското правителство ще се опита да вдигне темпото на преговорите. Премиерът Тереза Мей публикува нейните предложения на 12 юли, но не получи цялостна подкрепа за тях дори от собствения си кабинет.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.