Великобритания: Facebook да спре да се държи като дигитален гангстер

Великобритания: Facebook да спре да се държи като дигитален гангстер
Източник: iStock

Facebook съзнателно е нарушила британските правила за защита на личните данни и законите за конкуренцията и трябва да бъде регулирана и разследвана. Това се посочва в остър нов доклад на британските законодатели, предава CNBC.

Комитетът за дигитални технологии, култура, медии и спорт е съставил документа след 18-месечно разследване за ролята на социалната мрежа в разпространението на фалшиви новини. Препоръчва се създаването на независим регулатор на социалните мрежи и правила, нарушението на които да бъде наказвано с големи глоби.

"На компании като Facebook не бива да им се позволява да се държат като "дигитални гангстери", които смятат, че са над закона", пише в документа.

Според заключенията социалната мрежа трябва да бъде задължена да сваля "източници на вредно съдържание" и дезинформация.

"Освен това препоръчваме правителството да започне независимо разследване на предишни избори - включително изборите в Обединеното кралство за 2017 г., референдума във Великобритания за 2016 г. и шотландския референдум за 2014 г. - за да проучи какво се е случило по отношение на чуждестранното влияние", се казва в доклада.

Председателят на комисията по културни въпроси Деймиан Колинс заяви, че Facebook „целенасочено се опитва да осуети нашата работа, като дава непълни, неискрени и понякога подвеждащи отговори на нашите въпроси“.

Съоснователят и изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг отхвърли три искания да се яви пред комисията.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.