Великобритания: Няма как търговията с ЕС да е безоблачна след Brexit


Великобритания: Няма как търговията с ЕС да е безоблачна след Brexit
Снимка: Getty Images/Guliver

2348

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние предупреди, че е невъзможно за Великобритания да има "безоблачна търговия" с Европа, когато е извън единния пазар. Барние каза, че пълните последици от напускането на ЕС изглежда не са били "напълно разбрани" от британските политици.

Тереза Мей, министърът по Brexit Дейвид Дейвис и финансовият министър Филип Хамънд всичките заявиха, че искат да напуснат единния пазар, докато все още имат митническо уреждане, чрез което се постигат граници "без триене", съобщи в. The Independent.

Позицията на Барние ще създаде сериозни трудности за Дейвис, който утре ще бъде домакин на бизнес лидери на събитие, на което има намерение да смекчи страховете им, че оттеглянето от ЕС ще навреди на способността им да търгуват в Европа.

В реч пред Европейския икономическата и социална комисия в Брюксел Барние заяви, че след Brexit Великобритания ще стане "трета страна" и че предприятията трябва да се подготвят за несигурността.

Той каза: „Чувал съм, че някои хора в Обединеното кралство твърдят, че човек може да напусне единния пазар и да изгради митнически съюз, за да постигне" безоблачна търговия "- това не е възможно." Той допълни, че позицията за преговорите на Тереза Мей, включително премахването на свободното движение, отказа на споразуменията за свободна търговия и премахването на всяка роля на Европейския съд предполага, че Обединеното кралство напуска както единния пазар, така и митническия съюз.

След това Барние изложи трите "червени линии" на ЕС - че свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали е неделимо, че не може да има участие "по сектори" на единния пазар, както желае Великобритания, и че ЕС трябва да има автономия да определя свои собствени правила, имайки предвид Европейския съд. Той добави: "Тези три точки вече бяха изяснени от Европейския съвет. Но не съм сигурен дали те са били напълно разбрани отвъд Ламанша.“

Барние уточни, че решението за напускане на ЕС ще има последици, които трябва да бъдат обяснени на гражданите, бизнеса и гражданското общество от двете страни на Ламанша. Той продължи: "Нека да бъда ясен, тези последици са пряк резултат от изборите, направени от Обединеното кралство, а не от ЕС. Няма наказание за Brexit. И ,разбира се, няма дух на отмъщение. Brexit си има цена, също и за бизнеса на ЕС на 27-те“.

Говорител на "Даунинг стрийт" заяви, че позицията на Лондон е да бъде осигурена "възможно най-безпроблемна търговия" между Великобритания и ЕС, като добави, че позицията на Лондон е ясна, когато беше попитан дали британският премиер разбира позицията на ЕС.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички