Велизар Енчев предложи отмяна на банковата тайна в КТБ


Велизар Енчев предложи отмяна на банковата тайна в КТБ
Снимка: БГНЕС

2384

Закон за отмяна на банковата и търговската тайна върху цялостната дейност на банки с отнет лиценз внесоха в Народното събрание независимият депутат Велизар Енчев, експерти и представители на извънпарламентарни политически сили, предаде БГНЕС.

Енчев представи членовете на инициативния граждански комитет, който внася поправките в деловодството на Цецка Цачева. В него освен Велизар Енчев влизат бившият депутат от СДС, кмет на София и автор на т.нар Закон за кредитните милионери от 90-те години Александър Каракачанов, икономистът и преподавател проф. Боян Дуранкев, доц. Боян Киров, проф. Петко Тодоров и адвокатите Веска Волева и Петър Обретенов.

Проектозаконът на Енчев и колегите му влиза в Народното събрание по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и трябва да бъде разгледан от депутатите. Според авторите на предложението единственият начин за постигане на пълна прозрачност, особено в случай на финансови кризи е отпадането на банковата и търговска тайна за банки, за които е взето решение за отнемане на лиценза.

Използвани са милиарди лева публични средства за компенсиране на вложителите в една единствена банка - КТБ; девет месеца нито един "компетентен орган" не може да каже какво е истинското финансово състояние на банката; продължава да е неясна собствеността и финансовото състояние на предприятия от национално значение, свързани с КТБ; БНБ, ДАНС, Министерство на финансите, КФН и останалите отговорни институции са бездействали или целенасочено са нарушавали закона; КТБ беше облагодетелствана от поредица правителства, които целенасочено предоставяха държавни пари за лично ползване на ръководството на КТБ.

Това са част от мотивите, с които инициативният комитет внася законопроекта за отмяна на банковата и търговска тайна за КТБ и евентуални други фалирали банки. Според Енчев, Каракачанов, Дуранкев и колегите им КТБ с години е била център на дългогодишна корупционна практика, като е въвлякла в своята "дейност" множество представители на т.нар. "политически елит", висши държавни чиновници, а също и представители на прокуратурата и съдебната власт.

Според вносителите на предложението да се очаква същите тези, които са бездействали или пряко са се облагодетелствали от аферата "КТБ", да съдействат за разплитането на тази афера и да накажат самите себе си е най-малкото наивно. "Единственият изход е разследването да протече под надзора на българските избиратели и техните граждански структури", заяви Александър Каракачанов. Тъй като вносителите на предложението са реалисти, че едва ли партиите в настоящия парламент ще приемат подобни текстове стана ясно, че те са готови да опитат да инициират и референдум по темата.

Предлага се отмяна на банковата тайна и информация, засягаща авоарите и операциите по сметките и влоговете, както и получените кредити на лицата клиенти на банка с отнет лиценз. В предложението е записано още, че трябва да бъде предоставена публична информация за всички извършени цесии и прихващания, техният размер и органът, който ги е разрешил. Ако законопроектът бъде приет ще трябва да бъде представен и списък на всички юридически лица, в чието управление банката участва или има дялово участие през предходните десет години преди отнемането на лиценза.

Енчев и колегите му предлагат още да се уреди със закон предоставянето на публична информация за извършените в банката с отнет лиценз информация за вътрешни и външни одити, финансови проверки и пълните доклади по тях. Законопроектът предвижда и предоставяне на информация за имотното състояние на членовете на ръководството на банката с отнет лиценз и техните семейства.

Цялата тази информация да се публикува в интернет предлагат вносителите. Предвижда се възможност гражданите да получават и допълнителна информация за фалиралата банка по реда на Закона за достъп до обществена информация.

Според реакцията на отделните политически сили ще стане ясно до каква степен те са били обвързани с КТБ, каза Александър Каракачанов. Боян Дуранкев пък добави, че всеки български гражданин е платил със своите данъци краха на КТБ и заслужава да знае какво се е случило или се случва с неговите пари. Предстои продажба на активите на КТБ и трябва обществото да може да следи дали нещо, което струва 1 млн. лева, няма да бъде продадено за 10 лева, настоя още той. Според проф. Дуранкев този законопроект е превенция и срещу краха на други банки по същата схема.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички