Венецуела е извършвала вероятно пране на пари през българска банка

Венецуела е извършвала вероятно пране на пари през българска банка
Източник: БГНЕС

Държавната петролна компания на Венецуела е извършвала парични преводи през български банкови сметки. Банката, както и лицето титуляр на сметките, са установени. Това стана ясно от брифинг на главния прокурор Сотир Цацаров.

След като са били прехвърляни в България, парите са били трансферирани в чужбина.

За прехвърлянето на пари съобщи в Twitter депутатът от опозицията на Венецуела Карлос Папарони. "Успяхме да спрем незаконна транзакция на узурпаторите, които искаха да продължат плячкосването на "Петролеос де Венесуела", чрез брокерска къща в България. Продължаваме битката да защитим имуществото на Републиката. Напред Венецуела!", написа преди няколко дни Папaрони. Сега това беше де факто потвърдено от Цацаров.

Главният прокурор на България обаче не говори за брокерска къща, а за банкови сметки.

Обвинител номер едно призна и, че транзакциите са засечени с помощта на "партньорски служби", визирайки службите на САЩ. Установена е банката, лицето-титуляр на сметките и конкретните сметки. От тях са правени преводи към други държави, като според Цацаров в повечето случаи основанията за тези преводи били недействителни - например за закупуване на храни, за закупуване на оборудване на Венецуелската спортна федерация.

Сметките в банката са били открити по редовен път, но в момента се извършва пълен мониторинг и проверка от страна на ДАНС.

Тепърва ще се прави анализ на информацията и ще се събират още данни, за да бъде преценено дали да бъде повдигнато обвинение за пране на пари.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.