Венецуела ще продава злато и нефт в криптовалутата си

Венецуела ще продава злато и нефт в криптовалутата си
Източник: Cryptonomist

Венецуела ще продава нефт и част от златото, което произвежда, в националната си криптовалута петро, заяви президентът на страната Никола Мадуро.

"Ще продаваме венецуелски петрол в замяна на петро. Вече продаваме на Венецуела желязна руда и стомана в петро. Подписахме договори за продажба на нефт, стомана, желязо и алуминий и ще продадем част от златото за петро", казва Мадуро, цитиран от местния вестник El Nacional.

По думите му правителството успешно налага криптовалутата в ежедневието на жителите на Венецуела. През декември властите в страната прехвърлиха коледните добавки на пенсионерите и служителите в обществения сектор в новата валута, припомня ТАСС.

Мадуро обяви старта на националната криптовалута през октомври 2017 г., а продажбите ѝ започнаха на 20 февруари 2018 г. Тя обвързана с петрола, като цената ѝ се равнява на стойността на барел петрол, произведен в страната.

Политическите сътресения в страната, водещи до брутална хиперинфлация от хиляди и дори милиони проценти месечно, на практика унищожиха местната валута боливар и са основната причина Венецуела да се насочи към цифрови активи.

През юли 2019 г. Мадуро нареди на най-голямата банка в страната Banco de Venezuela да отвори специални бюра за криптовалутата във всичките си 790 клона, припомня Yahoo Finance.

Експерти по киберсигурност твърдят, че цифровата валута, разработен с помощта на Русия, е опит за избягване на американските санкции.

Как Русия помага на Венецуела да оцелее, прочетете в този материал. 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.