Венецуелската държавна петролна компания прехвърля банкови сметки в Русия


Венецуелската държавна петролна компания прехвърля банкови сметки в Русия
Снимка: Getty Images / Guliver

2171

Венецуелската държавна петролна компания прехвърля банковите сметки на всички свои съвместни предприятия към Газпромбанк. Това твърди агенция Reuters, цитирана от ТАСС и БГНЕС.

Агенцията се позовава на някакъв документ и обяснява прехвърлянето на сметки със санкциите, наложени от САЩ по отношение на Венецуела. Петролната компания също така инструктира съвместните си предприятия да прехвърлят доходите си от продажба на нефт по нови сметки в руската банка.

„Ройтерс“, позовавайки се на два източника, твърди, че ръководството на Венецуелската държавна петролна компания изисква от своите чуждестранни партньори по усвояване на резервите на петролния пояс на река Ориноко, в най-скоро време да решат дали ще продължат да участват в тези съвместни предприятия. Както пояснява Ройтерс, сред партньорите са Equinor (преди - Statoil), Chevron и Total. Венецуелската държавна петролна компания едновременно разпореди съвместните й предприятие с Equinor и Total - Petrocedeno да преустановят работата.

Американската администрация на 28 януари наложи санкции срещу Венецуелската държавна петролна компания. В същото време Министерството на финансите на САЩ обеща да започне да издава временни лицензи, позволяващи на нефтено-газовата компания да извършва "някакви транзакции". Освен това Вашингтон предаде контрола върху част от венецуелските активи в американските банки на лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо. Според Вашингтон американската страна се опитва да окаже максимален натиск върху президента на Венецуела Никола Мадуро за провеждане на предсрочни президентски избори.

На 23 януари Гуайдо, чието назначаване на поста председател на парламента два дни по-рано, анулира Върховния съд на Венецуела, се обяви за действащ президент на страната. В същия ден Съединените щати го признаха за временен държавен глава, страните от групата на Лима (с изключение на Мексико), Организацията на американските държави и редица други страни се присъединиха към тях. Мадуро нарече случилото се опит за преврат и обяви скъсването на дипломатическите отношения със САЩ. Много европейски държави също признаха Гуайдо за временен президент на Венецуела.

Русия, Беларус, Боливия, Иран, Китай, Куба, Никарагуа, Ел Салвадор, Сирия и Турция изразиха подкрепата си за Мадуро.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички