Вероятно ще продължим да сменяме времето поне до 2021 г.

Вероятно ще продължим да сменяме времето поне до 2021 г.
Източник: iStock/Guliver

Австрийското председателство на ЕС е подготвило документ, който отлага за 2021 г. решението страните в общността да спрат да преминават между астрономическо и лятно часово време, съобщи изданието Politico, цитирано от в. "Сега".

През септември председателят на ЕК ЖанКлод Юнкер предложи европейско законодателство за отказ от смяната на времето и даде на страните членки срок до април догодина да се договорят по кое време ще се движи занапред Европа.

Няколко страни от ЕС, сред които Португалия, Гърция и Холандия, настояват смяната на времето два пъти в годината да продължи и искат повече аргументи в полза на премахване на тази система.

"Няма неоспорими доказателства за това дали предимствата на лятното време са позначими от неудобствата, свързани със смяната на времето два пъти в годината", се посочва в проекта на австрийското председателство на ЕС. Страните, които подкрепят запазването на настоящата система, го правят "основно заради липсата на надеждни доказателства за евентуалните предимства, които би имало премахването на смяната на времето", пише още в проектодокумента. Той призовава Еврокомисията да направи оценка на въздействието на предложението.

Идната седмица министрите на транспорта на ЕС ще го обсъдят. Консултация, проведена от ЕК, показа, че мнозинството от участвалите 4.6 млн. европейци подкрепят премахването на смяната на времето два пъти в годината, което се прави в ЕС от 1996 г. Страни като Финландия и Естония твърдо подкрепят предложението на Юнкер.

17 000 българи участваха в национално допитване за определяне на лятно или зимно часово време миналия месец. 96 на сто от тях са се обявили за прекратяване на местенето на стрелките на часовника два пъти в годината, като 51 на сто от тях предпочитат лятното време, а 38 на сто - астрономическото.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.