Везиева: С процедурата за клъстерите ще подпомогнем малкия и среден бизнес


Везиева: С процедурата за клъстерите ще подпомогнем малкия и среден бизнес
Снимка: Министерство на икономиката

2692

С подкрепата по процедура „Развитие на клъстерите в България“ се цели създаване и развитие на клъстери в България, които да бъдат фактор за повишаване на конкурентоспособността и за развитието на икономиката ни. Това заяви заместник–министърът на икономиката г-жа Даниела Везиева, която откри информационен ден за представяне на процедура „Развитие на клъстерите в България“ по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020, съобщи пресцентърът на Министерство на икономика.

Везиева посочи, че общият бюджет на процедурата е 20 млн.евро, като финансирането от европейския фонд за регионално развитие е 17 млн.евро, а националното съфинансиране се равнява на 3 млн. евро. Тя допълни, че интензитетът на помощта по процедурата е до 70% - 90 %, при максимална продължителност на проектите 18 месеца.

Зам.-министърът на икономиката изтъкна, че допустими кандидати по процедурата са обединения, категоризирани за целите на процедурата от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/, като: клъстери в начален етап на развитие, развиващи се клъстери или развити клъстери. Подаването на документи за категоризация ще бъде до 30 януари 2017г.

По думите й допустимите дейности са свързани с подпомагане на създаването и развиването на клъстери, а минималния размер на подаден проект по процедурата следва да е над 100 000 лева. „Максималния размер на подаден проект за клъстери в начален етап на развитие е 391 166 лева, за развиващи се клъстери - 1 000 000 лева, а за развити клъстери – 2 000 000 лева“, заяви Везиева.

„Очакваните резултати от подкрепата по процедурата се изразяват в подкрепа на клъстери с цел повишаване степента на интеграция на местните доставчици в посока максимално използване на техния капацитет за разработка на конкуренти иновативни бизнес продукти и услуги, както и за активно присъствие на регионалния, националния и външния пазар“ , завърши Везиева.

Процедурата е открита за кандидатстване до 28 април 2017г.

Клъстерът е своеобразна самоорганизираща се производствена система, в която фирмите си сътрудничат във вертикални или хоризонтални "вериги" за получаване на допълнителна добавена стойност и съответно за повишаване на конкурентоспособността.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички