Виктор Орбан може да наложи вето на бюджета на ЕС


Виктор Орбан може да наложи вето на бюджета на ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver

3695

Унгарският министър-председател Виктор Орбан предупреди, че страната му може да наложи вето на Многогодишната финансова рамка на ЕС за периодa след Brexit. Едно от предложенията е евросредствата за държавите да са обвързани с това дали те спазват върховенството на закона. Сред потърпевшите може да бъде именно Унгария. Целият бюджет е за 1,2 трлн. евро.

"Трябва да има единодушие, така че унгарците не трябва да се притесняват. Докато не дадем зелена светлина, няма да има бюджет", заяви по време на радио интервю в Будапеща Орбан.

"Не подкрепям европейски бюджет, който се захранва от земеделско производство или научноизследователска и изобретателска дейност или регионално развитие, и го изразходва за подхранване на страни, които са се възползвали от мигрантите", каза Орбан, цитиран от AFP.

На предложението се гледа като на начин да се възпрат страните членки на ЕС като Унгария, които Брюксел многократно критикува заради нарушаването на демократичните стандарти. Полша, дори е изправена пред безпрецедентни санкции заради съдебните реформи.

Механизмът ще позволи на ЕС "да преустанови, намали или ограничи достъпcj" до финансиране от бюджета, ако бъдат открити "недостатъци в правовия ред".

В гневен отговор четвъртък Будапеща каза, че ще се противопостави на всеки опит да се наложат условия за средствата, които получава от блока.

Предложената връзка означава, че финансирането от ЕС може да бъде използвано, за да "изнудва" държавите-членки, използвайки "субективни" критерии, каза унгарският външен министър Петер Сийярто.

Орбан настоя в петък, че унгарската съдебна система и стандартите за върховенство на закона са наред, това е станало ясно след разследване на Брюксел през 2013 г.

54-годишният премиер беше преизбран миналия месец за трети пореден мандат като премиер с убедително мнозинство от две трети от парламентарното мнозинство, което му дава свобода на законодателството за следващите четири години.

Обещавайки да изгради "старомоден" тип "християнска демокрация, вкоренена в европейската традиция", Орбан заяви, че тежките мерки срещу миграцията ще бъдат първите, които ще преминат през новия парламент, свикан на 8 май.

Така нареченият законодателен пакет "Спри Сорос" ще бъде насочен към неправителствени организации (НПО), подкрепяни от родения в Унгария милиардер Джордж Сорос, за когото Орбан отдавна е обвинил, че улеснява имиграцията в Европа.

Законите ще „изкарат на светло сенчестата армия (на Сорос)”, заяви Орбан.

Пакетът е заимстван от подобни закони в Русия и ще удържи данъците върху НПО, финансирани от чужбина, които "подкрепят" незаконната имиграция.

Според предложенията чужденците, които се смята, че подкрепят търсещите убежище може да не бъдат допускани да влизат в Унгария. А служителите на НПО няма да имат право да се доближават до граничните райони и организациите ще преминат "тестове за сигурност".

Изменението на конституцията за предотвратяване на миграцията, което беше опровергано от опозицията през 2016 г., също ще бъде повторно представено на парламента.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички