Винпромът в Поморие: Не сме имали митнически или данъчни нарушения


Винпромът в Поморие: Не сме имали митнически или данъчни нарушения
Снимка: iStock/Guliver

2825

През дългогодишната история на дружеството никога не е имало митнически и/или данъчни нарушения. През годините екипът на Черноморско злато АД е оказвал пълно съдействие на контролните органи при извършваните регулярни проверки. Това заявяват от винпрома в Поморие по повод скорошната проверка на Агенция "Митници" и информациите за открити незаконни кранове там.

"Важно е да започнем с това, че в разпространен брифинг от Агенция Митници никъде не се споменават „незаконни кранове“, както бе отразено от някои медии. Считаме, че употребата на този израз води към неверни внушения за незаконна дейност", пишат от компанията в своя позиция.

"С оглед запазване на доброто ни име, бихме искали да представим пред уважаваните от нас медии и обществеността следните факти:

Тъй като става въпрос за специфичен технологочен процес на производството, искаме да внесем повече яснота по темата. Дестилационната колона е съоръжение, което служи за производство на дестилат от грозде, а не за съхранение на готова продукция. Колоните се ползват между 2 и 3 месеца в годината, в зависимост от изкупвателната кампания на грозде. Тоест течността в тези съоръжения не е краен продукт, готов за консумация, а дестилат с алкохолно съдържание между 55 и 75%.

Всяка дестилационна колона фабрично съдържа барета с пробно кранче съгласно технологичните изисквания за работа на колоната. Както ясно е написано в официално писмо от производителя на нашите съоръжения: „Крановете на баретките на дестилационните инсталации, произведени и продадени на Черноморско злато АД, с размер ½’’ са фабрично монтирани съгласно технологичните изисквания за работа на колоната, от Бенковски Ко, София“.

За по-голяма яснота ще поясним, че функцията на баретата и контролните кранчета, е за извършване на контрол при дестилационния процес, като се отчитат алкохолният градус, температурата и вкусово-ароматните качества на произведения продукт. Обръщаме внимание, че технологичният процес на изваряване се настройва точно от тези показатели. Също така е редно да отбележим, че при продължително отворен кран дестилационната инсталация не може да функционира, тъй като уредът за отчитане на алкохол (спиртомер) пада на дъното на баретата и се чупи, тоест течност не може да бъде източвана в големи количества. Максималното време, без да излагаме спиртомера на риск, е около 10-15 секунди. Отбелязваме, че въпросните барети, чиято неразделна част са пробните кранове, присъстват на официалните технологични схеми от производителите.

Относно пластмасовите 5-литрови туби, които бяха коментирани в медийното пространство, повтаряме, че откритата безцветна течност е промивна вода с остатъчен алкохол от измиване на съоръжение с аромат на анетол. Жълтеникавата течност е водно-алкохолна смес с лек аромат на ракия и е от промиване на инсталации. Заявяваме, че въпросните туби никога не са били скрити, а са съхранявани именно в данъчния склад", завършва позицията.

Припомняме, че в надзорния съвет на винпрома е банкерката Петя Славова, чиято собственост е "Инвестбанк", дъщеря ѝ Жени чрез компанията си "Грийн Нюз" и Ивайло Василев чрез своята фирма "Чалис".

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички