Високо интелигентните хора имат повече проблеми


Високо интелигентните хора имат повече проблеми
Снимка: iStock/Guliver

6913

Може би си мислите, че животът на високо интелигентните хора е по-лесен от вашия, но това не е съвсем така. Та са изправени пред предизвикателства, непознати за другите хора. Социалната изолация и трудности в комуникацията са само част от проблемите, които те често срещат. Вижте някои от другите трудности, с които се сблъскват, според Lifehack.

1. Изпитват тежестта на неуспеха с по-голяма сила. Понякога интелигентните хора имат усещане за превъзходство над другите. Те виждат и разбират неща, които околните не винаги са способни да забележат. Ясно осъзнават в каква посока се движи животът им и тя не винаги съвпада с посоката на заобикалящите ги. Това обаче е нож с две остриета, защото те си поставят изключително високи цели и всеки признак за провал ги кара силно да се съмняват във възможностите си. Те са склонни на много силна самокритика, която може да ги съсипе.

2. По-трудно си създават приятелства. Високо интелигентните хора се сприятеляват само с хора, които са на тяхното интелектуално равнище. Те имат много завишени критерии за установяване на социални контакти. Това води до (умишлена понякога) социална изолация. Свикват да бъдат сами и да намират утеха единствено в работата си. Въпреки че това е полезно за професионалното им развитие, те са по-склонни да развиват депресивни състояния.

3. Парализират се при взимане на решения. Умните хора страдат от парализа на анализа. Те имат нужда да анализират всички плюсове и минуси и да обмислят всяка потенциална развръзка на ситуацията, ако вземата конкретно решение. Може би причината се крие в техния перфекционизъм, а може да има и друго обяснение за тяхната колебливост. Във всички случаи това състояние може да ги спре да вземат какво и да било решение.

4. Те са в капана на собствения си интелект. Има няколко типични ситуации, в които високо интелигентните хора се чувстват притиснати от факта, че са умни. Например за тях не е трудно да разберат нещо ново, но ако се опитват да го обяснят на някого и той не ги разбира, това предизвиква силна демотивация у тях. На по-умните хора им е по-трудно да са съпричастни с емоциите и проблемите на околните и често им липсва чувство за емпатия.

5. Трудно намират истинското щастие в живота. Има една мъдрост, която гласи „Познанието носи само печал“. Интелигентните хора често се питат какво ли би било, ако не бяха толкова умни, а блажено невежи. Желанието им да премислят нещата отново и отново предизвиква чувство на безпокойство и отхвърляне на света. Истинското щастието идва от приемането на реалността такава, каквато е. Непрекъснатото анализиране води до невъзможност за приемане на малките несъвършенства около тях, което пречи на най-умните сред нас да бъдат истински щастливи.

 

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички