Властта иска да напълни хазната с наредбата за касовите апарати


Властта иска да напълни хазната с наредбата за касовите апарати
Снимка: Правителствена пресслужба

8002

"Ще разпоредя на Горанов и ще оттеглим наредбата за касовите апарати, но утре ще напишете, че държавата не си изпълнява функциите. Кое да направим!?" Това обръщение към бизнеса направи премиерът Бойко Борисов по повод недоволството на хотелиерите и ресторантьорите срещу новата наредба за внедряване на нови касови апарати и софтуер.

Той разкри приоритетите на управляващите пред участниците и гостите в 14-тото издание на срещата на правителството с бизнеса, организирана от "Капитал".

Те предупредиха, че утре ще протестират пред парламента заради наредбата. Настояването им е спорните текстове да се изчистят, както и да спре запечатването на обекти без доказана вина. Според тях ДДС ставката в бранша трябва да намалее от 20 на 9%.

"Когато държавата изпълнява своите функции, изведнъж става голям проблем. Никой не погледна защо Гърция и Турция имат повече туристи от нас? Те имат отношение към туристите, като това е единствената причина, само че на тази тема не искаме да си говорим, защото не е готина", посочи премиерът.

Борисов заяви, че иска ресторантите и хотелите да излязат на светло. "В България всичко трябва да е без пари, а в Сърбия и Гърция си плащаме за магистрали, дори до Солун сложиха още една такса от две евро, за която българите не се оплакаха и си платиха, но у нас държавата ни е длъжна. Когато отидете в заведение в Европа ви дават касови бележки, а в колко ресторанта в София ви дават касова бележка?", попита Борисов.

Борисов заяви, че забелязва странно поведение от страна на недоволния бизнес по отношение на наредбата. Непрекъснато се говори къде е държавата по отношение на една или друга политика. Когато се вземат мерки и правителството излезе с решение – пак става проблем, защото мерките фалирали бизнеси, коментира премиерът.

"Ресторантьорите казват: "Намалете ни ДДС-то на 3%, защото иначе ще фалираме". Искате да отидете на черно да си купувате домати, краставици, месо? Добре, ще разпоредя на Горанов и ще оттеглим наредбата, но утре ще напишете, че държавата не си изпълнява функциите. Кое да направим!? Колко иновативен е този бизнес, че оборотите му достигат до Макао и се връщат пак в България?", попита премиерът.

Той се обоснова, че правителството трябва да има повече пари за пенсии и доходи, в следствие на което получават въпроси дали са задължили малкия и среден бизнес.

Финансовият министър Владислав Горанов от своя страна заяви, че все още не разбирал недоволството на хотелиери и ресторантьори, тъй като по думите му, тези бизнеси година и половина не казали проблемите си.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички