Властта отстъпи за касовите апарати, даде още 6 месеца

Властта отстъпи за касовите апарати, даде още 6 месеца
Източник: БГНЕС

Министерството на финансите отложи измененията в спорната Наредба Н-18 с още 6 месеца. Наредбата, свързана с касовите апарати, трябваше да влезе в сила на 31 януари. Тя обаче предизвика вълна от недоволство от малкия и среден бизнес, особено сред ресторантьорския бранш.

"Аргументите на бизнеса за удължаването на срока за влизане в сила на измененията в Наредба Н-18 по отношение на специализираните софтуери за управление на продажбите са чути, съобразявам се и с днешното разпореждане на министър-председателя, затова решението от работната среща е да отложим срока с 6 месеца, считано след 31 януари".

Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов след продължилата почти 3 часа дискусия с представители на хотелиерския и ресторантьорския бранш, която се проведе в Министерството на финансите.

Поредното удължаване на срока е с цел да има достатъчно време да се изчистят някои неясноти по прилагането на изискванията в наредбата, както и бизнесът да обучи служителите си за работа с новите софтуери.

На срещата е бил повдигнат и въпросът за правото на Националната агенция за приходите (НАП) да запечатва за един месец търговски обекти, които не работят по правилата на Н-18, тъй като тази мярка е непропорционална на нарушението. Държавата е обещала да помисли различни варианти на тази наказателна мярка, които да са съотносими към откритите по време на проверки несъответствия.

Вчера премиерът Бойко Борисов на бизнес форум на "Капитал" чу оплаквания на представители на бизнеса и намекна, че новите правила могат да бъдат отложени.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.