Властта се втурна да успокоява за промените при пенсиите

Властта се втурна да успокоява за промените при пенсиите
Източник: Министерски съвет

След като се разшумя около опасенията, че новата формула за пенсиите ощетява част от бъдещите пенсионери, управляващите се завтекоха да успокояват ситуацията. Премиерът Бойко Борисов повика на извънредна среща социалният министър Бисер Петков, членове на НОИ, работодателите и синдикатите.

"Няма да се допусне ощетяване на нито едно лице. Ние ще продължим разговора как ще се изпълни това решение", каза на брифинг след срещата Бисер Петков.

По думите му изчисления на НОИ показват, че при 60% от бъдещите пенсионери новата формула ще има положителен ефект, за 11% няма да има промяна, а намаление на пенсиите ще се наблюдава при около 30%. Били са обсъдени обаче различни възможности, за да няма ощетени хора.

"Никой не си е и помислял да намалява размера на пенсиите. Смятаме да осигурим 53 млн. лева за великденски надбавки", каза още Петков.

Решението за великденските надбавки ще бъде взето окончателно тази седмица.

Припомняме, че от тази година влизат в сила промени, които според последните анализи на НОИ ще ощетят 31% от новите пенсионери. Причината е, че т. нар. „индивидуален коефициент”, който участва в пенсионната формула, се изчислява по нов начин. Според новите правила вече не се избират трите най-силни години преди 1997 г., не влиза и доходът между 1997 г. и 1999 г. Вземат се предвид само осигуровките от 2000 г. насам. Отпадането на трите най-добри години преди 1997 г. е решение от 2015 г., влязло в сила сега. След промените обаче могат да се появят случаи, в които намалението на пенсията е с дори 200%.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.