Влизат в сила новите турски мита върху американски стоки


Влизат в сила новите турски мита върху американски стоки
Снимка: iStock/Guliver

1737

С решение, обявено в Държавен вестник, на 15 август влизат в сила новите турски мита върху вноса на редица американски стоки като ориз, тютюневи изделия, превозни средства, въглища, алкохол и козметика. Това съобщава вестник Hurriyet, цитиран от "Фокус".

От публикуваното решение на управляващите в Анкара, в зависимост от продукта увеличението на тарифите за внос от САЩ се увеличава до 120%. Турският вицепрезидент Фуат Октай поясни в съобщение в социалната мрежа Twitter, че митата са определени на „принципа на реципрочност в отговор на наложените от САЩ икономически санкции“.

Анкара обвини Вашингтон във водене на „икономическа война“ като част от заговор за нанасяне на щети на турската държава.

САЩ наложиха финансови санкции на двама турски министри и удвои тарифите за стомана и алуминий за внос от Турция заради отказа на Анкара да освободи задържания в страната по подозрение за тероризъм американски пастор Андрю Брънсън.

Решението за налагане на нови тарифи бе обявено един ден, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция ще бойкотира американски електронни стоки, макар да не поясни как точно ще наложи този „бойкот“. Той препоръча на турците да купуват местни или корейски телефони, вместо популярния iPhone.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички