Вложители: От стенограмата за КТБ няма да се разбере защо на частни банки е казано да не ѝ съдействат


Вложители: От стенограмата за КТБ няма да се разбере защо на частни банки е казано да не ѝ съдействат
Снимка: БГНЕС

6277

Една голяма победа за гражданското общество в България. Този казус – КТБ, е един от най-сериозните през последните години. Ние трябва да знаем всичко, особено какво са обсъждали политиците. Това каза адв. Александър Кашъмов от Програма „Достъп до информация” пред bTV по повод съдебните решения за разсекретяване на стенограмите от консултациите за съдбата на КТБ.

„За разумния човек има разлика между слухове и истина. Истината е в документите. Стенограмите са официалното протоколиране на отделните изказвания на политическите и държавните фигури”, подчерта той.

Според Вера Ахундова от сдружението на вложителите в банката разсекретяването е накарало някои участници да говорят – например Йордан Цонев, от чиито думи станало ясно, че ударът по банката бил с цел БСП да загуби предсрочните парламентарни избори през 2014 г.

„За вложителите това (стенограмите – б.р.) е ново доказателство по делото им срещу БНБ и Министерството на финансите”, отбеляза тя.

Според нея има по-важни документи, които трябва да станат публични, защото от стенограмите, според нея, няма да се разбере защо на КТБ е била отказана държавна помощ, а на частните банки е казано да не й съдействат.

Бившият депутат Георги Кадиев коментира, че КТБ, нараснала двойно между 2009 г. и 2014 г., е можела да бъде спасена по начина, по който е била създадена – с партийна намеса. „КТБ за мен е политическо творение и беше унищожена политически”, допълни той. Според него подлежащият на разсекретяване разговор вероятно не съдържа размяна на конкретни обвинения.

Кашъмов отбеляза, че при такъв размер на банката, разговорите за нейната съдба са били разговор за съдбата на цялата банкова система. Ако действително на 14 юли 2014 г. е бил обсъждан нарочен проектозакон по въпроса, това трябва да се разбере как се е стигнало до в крайна сметка приложения вариант, посочи адвокатът.

„Ще има опашка този фалит на КТБ, той ще струва нещо на данъкоплатците и не видяхме виновник. Това е провал на БНБ, КФН, ДАНС, МВР, „Икономическа полиция”, отбеляза той.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички