Внесоха в НС над 33 000 подписа срещу убиването на животни заради кожата им


Внесоха в НС над 33 000 подписа срещу убиването на животни заради кожата им
Снимка: БГНЕС

3091

Активисти внесоха над 33 000 подписа в НС срещу отглеждането и убиването на животни заради ценната им кожа. Преди това се събраха пред бившия Партиен дом, където се обявиха срещу насилието над животни, които се отглеждат и умъртвяват за нуждите на модната индустрия и нейните печалби.

Георги Челебиев от Националната гражданска инициатива за забрана на фермите за ценни кожи в България каза, че на 25 март се е провело учредителното събрание и оттогава са имали 3 месеца, за да съберат подписи в подкрепа на основното им искане.

„Искането ни е да се въведе пълна забрана за отглеждането и търговията на животни с цел добив на ценните им кожи. Тази промяна трябва да залегне в Закона за ветеринарно-медицинската дейност. Проблемът в съществуването на тези ферми е не само, че убиват животните, но те и често бягат от там като убиват домашни животни в населените места, както и че във фермите самите животни биват измъчвани“, каза Челебиев, цитиран от БГНЕС.

Той добави, че по официални данни в България има няколко ферми като една от големите се намира до Стара Загора, където миналата година са били одрани 120 000 американски норки. Активистът подчерта, че щом едно животно не присъства в списъка на позволените животни за отглеждане заради кожите им то е забранено за отглеждане, както в случая е с американската норка, но заради липсата на контрол такива се отглеждат във фермата край Стара Загора. Обект на интерес от страна на бизнеса са и норки, лисици, нутри, зайци и чинчили, които също биват убивани, за да украсят нечии човешка шия или гръб, подчерта Челебиев.

„След като внесохме подписите, оттук насетне следва да бъдат проверени и след това депутатите имат 3 месеца, за да разгледат нашите искания. През това време ние няма да бъдем пасивни и ще кажем на депутатите защо е важно да се забрани отглеждането и убиването на животни с цел добив на кожи“, заяви активистът.

Той е категоричен, че тези ферми не влияят добре и на икономиката ни, тъй като приносът им е минимален, а щетите, които нанасят, се покриват от данъкоплатците.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички