Вниманието на пазарите е насочено към Тереза Мей


Вниманието на пазарите е насочено към Тереза Мей
Снимка: Getty Images/Guliver

2752

Днес е речта на британският премиер Тереза Мей, на която тя вероятно ще представи повече информация относно плана си за Брекзит, както и ще обяви, че ще се стреми към изграждането на изцяло ново търговско споразумение с Еврозоната. “Ние търсим вариант за едно ново и равноправно партньорство – между независима и самоуправляваща се глобална Великобритания и нашите приятели и съюзници от ЕС”. Според премиера “ние не се стремим към намирането на модел, който да бъде приложен от останалите държави. Ние не гледаме как да запазим частица от членството си, след като напуснем”, заяви още Тереза Мей.

Основният движещ фактор сред основните валути бе британския паунд. Лирата спадна с около един процент като се търгуваше около психологическото ниво на 1.2000. Днешната реч на Мей ще бъде ключът към по-нататъшното представяне на британската валута. Някои пазарни играчи от големи инвестиционни фондове казват, че искат да купуват, когато паунда падне под 1.20, но тепърва ще видим какви ще бъдат реакциите на пазара.

Доларовият индекс, измерващ представянето на щатската валута спрямо шест от основните валути, остана почти без промяна поради почивния ден в САЩ заради празника на Мартин Лутер Кинг. Индексът достигна 101.20 пункта.

Понижение в доходността по германските облигации

Слуховете за намаляване на покупките от страна на ЕЦБ по програмата за количествени улеснения се увеличават. Очаквано дохдността по 10- годишните португалски облигации се повиши при появата на информация за възможното ограничаване на покупките от страна на централната банка. В същото време доходността по германските книжа отстъпи леко до 0.323%.

Почивен ден в САЩ, в Европа индексите на червено

Американските пазари бяха затворени в понеделник поради празника на Мартин Лутер Кинг. В Европа водещите индекси завършиха търговията на червена територия. Слабото представяне на банковите акции и неяснотите около предстоящото излизане на Великобритания от ЕС бяха основните движещи фактори за капиталовите пазари. Британският FTSE 100 отстъпи с 0.2 на сто до 7 327 пункта. Вниманието на инвеститорите сега е съсредоточено към предстоящата реч на Тереза Мей.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички