Войната между САЩ и Китай - не търговска, а технологична

Войната между САЩ и Китай - не търговска, а технологична
Източник: iStock/Guliver

Правителствата на САЩ и Китай, двете водещи икономики в света, водят не търговска, а технологична война, смятат представители на Foxconn – най-големия производител на електроника по поръчка на водещи брандове.

Противопоставянето на двете супер държави е най-големият проблем, който трябва да решава Foxconn в момента, пише Reuters, цитирана от TechNews.

Сблъсъкът на САЩ и Китай всъщност „не е търговска война, това е технологична война. Технологичната война е и война за производство“, коментира Тери Гоу, шеф на Foxconn.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви неотдавна, че Вашингтон ще обложи китайски внос на стойност 200 млн. долара годишно с нов данък, ако Пекин отговори на наложените по-рано мита върху вноса на китайски стоки на обща сума 50 млрд. долара.

Както е известно, САЩ обвиниха Китай в кражба на интелектуална собственост, но Пекин отрича това. Наблюдателите на пазара считат действията на Белия дом като начало на мащабна търговска война.

Според анализатори, търговската война може да разруши изградените вериги за доставки в хай-тек индустрията и автомобилната промишленост, които силно зависят от импорта на компоненти, включително доставяните от Foxconn. САЩ и Китай се явяват най-големите експортни пазари за Тайван.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.