Volkswagen избра Турция пред България за новия си завод?

Volkswagen избра Турция пред България за новия си завод?
Източник: Getty Images/Guliver

Германският автомобилен концерн Volkswagen взе решение къде да построи новия си завод. Основните кандидати бяха България и Турция, като според публикация на изданието Automobilwoche в крайна сметка е избрана югоизточната ни съседка.

Новият завод ще бъде изграден до Измир. В него ще се произвеждат моделите "Шкода".

Вчера имаше Управителен съвет на Volkswagen, на който е бил обсъден въпросът за фабриката. Все още няма официално изявление от компанията.

Макар Турция действително да има предимство, Volkswagen все още не е взел окончателно решение за локацията на новия си завод, като то се очаква през втората половина на август. Това пък твърдят източници на германския бизнес ежедневник Handelsblatt, според които концернът ще проучи как стои въпросът с върховенството на закона и защитата на човешките права в южната ни съседка.

Още преди две седмици Handelsblatt написа, че Турция е дръпнала напред в надпреварата, вероятно поради готовността си да се включи с няколкостотин милиона долара в инвестицията.

Заговори се и за натиск от страна на Катар да бъде избрана Турция. Катар държи 17% от акциите на Volkswagen.

Преди седмици лично шефът на Volkswagen Херберт Дис обиколи България и Турция, за да прецени сам къде да е новият завод.

Макар да няма официални данни колко ще е инвестицията, се смята, че става дума за поне 1,3 млрд. евро. Работните места, които ще се открият, ще са поне 5000.

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.