ВяЕЦ „Св. Никола“ спести на България 323 277 тона вредни емисии


ВяЕЦ „Св. Никола“ спести на България 323 277 тона вредни емисии
Снимка: AES Bulgaria

7101

323 277 тона СОбяха спестени през 2019 година в страната ни благодарение на работата на най-големия ветроенергиен парк в България – ВяЕЦ „Свети Никола“. Това е с близо 28,5% повече спрямо 2018 г., когато работата на парка допринесе за спестяването на 251 593 тона СО2 за България. Така благодарение на дейността си през миналата година разположената край Каварна вятърна централа, собственост на ЕЙ И ЕС Гео Енерджи, е допринесла България да емитира по-малко вредни емисии в атмосферата, подпомагайки процеса за забавяне на климатичните промени и в същото време е допринесла за подобряване качеството на въздуха в страната.

През 2019 г. ВяЕЦ „Св. Никола“ е произвела 291 241 МВтч. възобноваема електроенергия за българските потребители. С цел минимизиране на риска от сблъсък с прелитащи птици 52-те турбини на парка са спирали работа общо за 8,7 часа, като по този начин е гарантирано безпрепятствено преминаване на прелитащите птици.

ВяЕЦ „Св. Никола“ е в основата на създадената Интегрирана система за ранно предупреждение за защита на птиците, която е съобразена с европейските изисквания за опазване на дивите птици. Интегрираната система минимизира риска от сблъсък на птици с въртящите се части на вятърните генератори, чрез спиране на единични, групи турбини или цели вятърни централи, както и изпълнява мониторингова програма през рисковите периоди за видовете с консервационна значимост. Системата обединява както информация от няколко радарни системи, така и прекия мониторинг на специалисти орнитолози на място, които ежедневно наблюдават птиците в района, оценяват потенциалните рискове и при необходимост издават заповеди за спиране на турбини.  Въпреки внушителните си размери – 105 метра височина и 90 метра диаметър на перката, при наличие на прелитащи птици, всеки от ветроенергийните генератори може да спре, за да пропусне пернатите.

Общата инвестиция в проекта за ВяЕЦ „Св. Никола“ е 540 млн. лева кредитни средства, осигурени от ЕБВР и МФК - част от Световната Банка. Със своите 156 МВт. мощност вятърният парк осигурява над 22% от общо инсталираните ветрови мощности в България.

За ЕЙ И ЕС България

ЕЙ И ЕС присъства от 2001 г. в България и е най-големият инвеститор в енергийния сектор за последните 30 години с вложения, надхвърлящи 3,2 млрд. лева. ЕЙ И ЕС България е собственик на най-новата и модерна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово”, на Съоръжението за депониране на отпадъци от експлоатацията на централата край село Обручище, както и е мажоритарен собственик на ЕЙ И ЕС Гео Енерджи, която оперира най-големия в страната ветроенергиен парк – „Свети Никола”, край Каварна.

За да научите повече, посетете www.aes.bg. Последвайте ЕЙ И ЕС България във Facebook: @AESBG и Youtube: AES Bulgaria.

За ЕЙ И ЕС

Корпорацията ЕЙ И ЕС (NYSE:AES) е световна енергийна компания, която е включена в списъка Fortune 500. Ние осигуряваме достъпна и устойчива енергия в 14 страни чрез разнообразен портфейл от разпределителни компании, както и чрез топлоелектрически централи и проекти за възобновяеми енергийни източници. Нашите служители са отдадени на идеята да постигат високи оперативни резултати и да отговарят на променящите се нужди от енергия в света.

За да научите повече, посетете www.aes.com. Последвайте ЕЙ И ЕС в Twitter тук: @TheAESCorp.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички

Най-четени новини


виж всички