Все още не е ясно колко са опасните язовири в България


Все още не е ясно колко са опасните язовири в България
Снимка: БГНЕС

2682

Все още не се знае колко са опасните язовири в България и какви точно ремонти трябва да се направят. Това стана ясно от изказване на министъра на икономиката Емил Караниколов като обяви, че първо щял да запознае колегите си в Министерския съвет със ситуацията.

Тепърва вече тече прехвърляне на отговорности и собственост от общини към икономическото министерство, след като през миналата седмица било обнародването в Държавен вестник на новите правомощия.

Политико-икономически размисли

Що се отнася до ситуацията в управлението, икономическият министър беше лаконичен пред bTV – с диалог се решавало всичко. Той не пожела да коментира дали Султанка Петрова трябва да подаде оставка заради случая със загиналия охранител в Партийния дом.

Конкретно за поредния скандал при управляващите – относно промените за търговците на пазара на горивата (бел. ред. – т.нар. Закон за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход), Караниколов посочи, че било важно законодателят т.е. депутатите да намерят баланса. Закон трябва да има като закон – това го казват всички, заяви икономическият министър, който призова да се премахнат всички лобистки текстове, но да се докажело, че са лобистки. Караниколов добави, че дали ще има наказателна процедура от ЕК заради новия закон, може да се каже чак като бъде гласувано. Законът трябва да регулира и открие къде са нарушенията при горивата, смята Караниколов.

За бездимните цигари и акцизът им, икономическият министър обяви, че трябвало да се направи анализ кое било по-вредно за пушачите – бездимната технология или конвенционалните цигари. С колкото по-здравословно е пушенето на електронна цигара, толкова по-нисък трябва да е акцизът, смята Караниколов, който вярва, че и в ЕС ще има сериозен дебат. От гледна точка „тютюн” управляващите се похвалиха, че има договорка да се изнасят 10 000 тона тютюн годишно от България за Китай, но от българския бранш коментираха, че Китай е най-големият производител на тютюн т.е. остава въпросът дали политическата договорка всъщност ще стане реалност.

Проектът АЕЦ "Белене" беше представен пред негово превъзходителство Ли Къцян, както и други проекти. Китайски експерти ще дойдат да ги разгледат – очаквам до края на месеца доста срещи с китайски инвеститори, заяви Караниколов ситуацията с втората ни ядрена система. Той обяви за изключително важен факт създаването на център в България за съгласуване на инвестиционни намерения в Централна и Източна Европа.

Китайската гледна точка за "Белене"

Широк консенсус – такъв е постигнат между България и Китай по време на срещата на премиера Бойко Борисов и на практика китайския премиер Ли Къцян. Това заяви китайският посланик в България Джан Хайджоу. По думите му, подписаното споразумение отваря път към сътрудничество по проекта „Белене”, но това е само една от възможностите за развитие на българо-китайските отношения. Хайджоу добави, че Китай има положително отношение за пазарна реализация на "Белене", но можело да има "двустранно, тристранно или многостранно отношение".

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички