Все повече безработни в Турция, особено сред младите

Все повече безработни в Турция, особено сред младите
Източник: Getty Images

С 608 000 души се е увеличил броят на безработните в Турция за една година – от октомври 2018 до октомври 2019 г., съобщава Анадолската информационна агенция, цитирайки данни на турския статистически институт (TurkStat).

Безработицата се е увеличилa с 1,8 процентни пункта за една година и е достигналa 13,4 на сто. Към момента броят на безработните в Турция е около 4,4 млн. души.

Най-голяма е безработицата в селскостопанския сектор, където е 15,7 на сто.

25,3% от младите хора между 15-24 г. са безработни. Отбелязва се нарастване на броя на младите хора, които нито работят, нито учат. За една година увеличението по този показател е с 1,3 процентни пункта и достигна до 26%.

Процентът на заетите в сивата икономика, т.е. без трудова регистрация и без социална осигуровка, е 39,4%, като за една година броят им се е увеличил с 1,2 пункта.

Ситуацията никак не е розова, макар че турските медии се опитват да търсят положителното, отбелязвайки, че безработицата леко е намаляла (с под 1%) спрямо последното тримесечие. Те изтъкват и правителствените стимули за нестабилната турска икономика.

Управляващите имат смели цели за повишаване на растежа, планирайки той да се вдигне до 5% до края на годината. За момента обаче турската икономика расте с едва 0.5%.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.