Все повече българки раждат чрез секцио

Все повече българки раждат чрез секцио
Източник: БГНЕС

Световната здравна организация предупреди за рисковете от раждането с цезарово сечение и обяви че броят на жените, които не желаят да раждат по естествен път расте застрашително. Въпреки това почти половината от българките предпочитат да се подложат на операции чрез секцио. Тази тенденция е актуална не само за България, но и за целия свят.

"Богатите държави имат по-висок процент на раждане със секцио. Това е така заради желанието на лекарите да понижат смъртността на родилките и новородените", заяви директорът на "Майчин дом" професор Иван Костов пред Нова телевизия.

Той беше категоричен, че има държави и с по-висок процент цезарово сечение, като например Бразилия, Перу. В държавите с по-нисък процент секцио има по-висока майчина и детска смъртност. По негови думи Световната здравна организация препоръчва ражданията с оперативна намеса да са около 17%.

"При нас са съсредоточени най-тежките случаи в патологията на бременността в цяла България. Стремим се да намалим случаите на секцио, но това не е лесна задача", каза професор Костов.

Според професор Асен Николов процентът на цезаровото сечение у нас през последните десетилетия се увеличава. Причините са обективни и са свързани с повишаващата се възраст на родилките.

"Опитваме се да разубедим някои жени от тяхното първоначално желание. Те се опитват да избегнат болката. Ако едно раждане със секцио е необосновано, се засилва възможността второто раждане отново да е с оперативна намеса. Това крие рискове както за родилката, така и за лекарите", добави още Николов.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.