Все повече български фермери отглеждат фъстъци


Все повече български фермери отглеждат фъстъци
Снимка: Pixabay

11257

Фъстъкът предизвиква интерес в много от големите земеделски производители в страната. В момента засетите площи са около 20 хил. декара, с тенденция производството на фъстък да се увеличава. Това каза доц. д-р Станислав Стаматов, зам.-директор на Института по растителни генетични ресурси „К. Малков“ – Садово, пред fermer.bg.

Той разказа, че през 90-те години на миналия век фъстъците са имали много бурно развитие, като засетите площи в страната, са достигнали до 200 хил. декара. Нерегламентираният внос от Африка обаче намалил много изкупната цена и след време хората се отказвали от отглеждането на тази култура.

„От няколко години интересът към тази култура се увеличава и площите с фъстъци ще се разрастват все повече“, каза доц. Стаматов.

Той обясни, че причините са две: допълнителната субсидия, като протеинова култура, която се плаща на декар и второ – контролът, който в момента съществува на границите.

„Контролът, който в момента съществува на границите ни, ограничава до минимум онова безконтролното внасяне на фъстък, което се правеше преди. Така вносната цена е много по-висока от българската и следователно нашият фъстък е предпочитан“, коментира зам.-директорът на института в Садово.

Той добави, че стабилизирането на цените още повече увеличило интереса към културата и хората отново започнали да отглеждат фъстъци.

„Цената на тютюна вече не е добра и много от едрите тютюнопроизводители искат да заменят част от насажденията си и намират алтернатива в отглеждането на фъстъци“, допълва доц. Стаматов.

По думите му всичката продукция се реализира на българския пазар, но въпреки това има недостиг и търсенето е голямо. Международната цена на продукта е 3,70 лв./кг. Тази година в страната ни се отчита значително поскъпване в стойността на фъстъка, като цената му достига 5 лева за килограм.

Фъстъкът се отглежда в равнинните райони на Южна България, но в последните години започва засаждане и в Северна България. Семената се засяват в края на април - началото на май месец, а прибирането му започва от началото на октомври до средата на месеца.

„При тази култура не студовете са проблем, а сушата. Климатът в страната ни се промени и засушаването унищожава тази култура“, обяснява експертът.

Той съветва след сеитбата насажденията да не се оставят без вода.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички