Все повече институции искат от Facebook да им предоставя данни за потребители

Все повече институции искат от Facebook да им предоставя данни за потребители
Източник: Getty Images/Guliver

Увеличават се исканията от държавни власти към компанията Facebook за предоставяне на данни на потребители. Ръстът на заявките е 27% през първата половина на годината в сравнение с вторите шест месеца на 2015 г. Това предаде Reuters. 

Не е изненадващо, че най-много такива искания са отправили американските правораздавателни органи - известно е, че те следят отблизо милиони хора, като оправдават действията си с борбата срещу тероризма и превенцията на престъпления. 

Исканията от държавни власти за предоставяне на данни за потребителски профили в световен мащаб са достигнали 59 229 броя и над половината са съдържали заповед до социалната мрежа да не уведомява за това потребителите си. Исканията за ограничаване на съдържание са намалели с 83%, посочват от Facebook в публикация в блог.

Парижките атентати през ноември миналата година са увеличили броя на заявките за ограничаване на съдържание. Facebook за пръв път изнесе информация и за наличието на искания от държавни власти да съхранява важна информация за потребителски профили. Компанията е получила 38 675 такива искания за 67 129 профила.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.