Всеки от нас е делфин, лъв, мечка или вълк според навиците си за спане


Всеки от нас е делфин, лъв, мечка или вълк според навиците си за спане
Снимка: iStock/Guliver

11550

Когато става въпрос за здраве и продуктивност, не е важно само какво правим - правилно хранене, спортуване и т.н, а и кога го правим.

Хронобиологията е наука, която изучава биологичните ритми в природата и в човешкия организъм. Изследва и как да организираме денонощието си така, че да пасва на уникалния ни вътрешен ритъм, наречен хронотип.

Според психолога и специалист по съня д-р Майкъл Бройс, има четири хронотипа, които той нарича с имена на животни - "делфин", "лъв", "мечка" или "вълк". По думите му близо 50% от хората са "мечки", а останалите се поделят между другите три типа. Разделението е според навиците и предпочитанията, свързани със спането. 

Ето какво е характерно за тези четири групи:

1. "Делфин". Хората от този тип спят изключително леко, лесно се будят и често страдат от безсъние. Според Бройс идеалният ритъм за тях е да стават около 6:30 сутринта и да си лягат към 23:30 ч.

2. "Лъв". Тези хора се будят много рано и то с голяма енергия. Но в ранните часове на вечерта вече се чувстват изтощени. Психологът ги съветва да стават към 5:30 ч. и да си лягат към 22:30 ч.

3. "Мечка". Техният вътрешен часовник следва движението на слънцето. Те имат нужда от 8 часа сън, за да са пълноценни. Препоръчително е да стават към 7:00 ч. и да си лягат към 23:00 ч.

4. "Вълк". На представителите на този тип им е много трудно да стават рано. Те се чувстват най-продуктивни вечер. Бройс съветва да стават към 7:30 ч., дори да им се наложи да си нагласят няколко аларми, и да си лягат към полунощ.

Специалистът има и общ съвет към всички групи - ако искате да имате здрав сън, не ползвайте електронни устройва поне час преди лягане.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички