Всеки от нас е делфин, лъв, мечка или вълк според навиците си за спане

Всеки от нас е делфин, лъв, мечка или вълк според навиците си за спане
Източник: iStock/Guliver

Когато става въпрос за здраве и продуктивност, не е важно само какво правим - правилно хранене, спортуване и т.н, а и кога го правим.

Хронобиологията е наука, която изучава биологичните ритми в природата и в човешкия организъм. Изследва и как да организираме денонощието си така, че да пасва на уникалния ни вътрешен ритъм, наречен хронотип.

Според психолога и специалист по съня д-р Майкъл Бройс, има четири хронотипа, които той нарича с имена на животни - "делфин", "лъв", "мечка" или "вълк". По думите му близо 50% от хората са "мечки", а останалите се поделят между другите три типа. Разделението е според навиците и предпочитанията, свързани със спането. 

Ето какво е характерно за тези четири групи:

1. "Делфин". Хората от този тип спят изключително леко, лесно се будят и често страдат от безсъние. Според Бройс идеалният ритъм за тях е да стават около 6:30 сутринта и да си лягат към 23:30 ч.

2. "Лъв". Тези хора се будят много рано и то с голяма енергия. Но в ранните часове на вечерта вече се чувстват изтощени. Психологът ги съветва да стават към 5:30 ч. и да си лягат към 22:30 ч.

3. "Мечка". Техният вътрешен часовник следва движението на слънцето. Те имат нужда от 8 часа сън, за да са пълноценни. Препоръчително е да стават към 7:00 ч. и да си лягат към 23:00 ч.

4. "Вълк". На представителите на този тип им е много трудно да стават рано. Те се чувстват най-продуктивни вечер. Бройс съветва да стават към 7:30 ч., дори да им се наложи да си нагласят няколко аларми, и да си лягат към полунощ.

Специалистът има и общ съвет към всички групи - ако искате да имате здрав сън, не ползвайте електронни устройва поне час преди лягане.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.