Всеки робот взима работата на 6 души в САЩ


Всеки робот взима работата на 6 души в САЩ
Снимка: iStock/Guliver

1915

Националното бюро за икономически изследвания на САЩ публикува доклад, според който всеки промишлен робот, въведен в експлоатация от 1990 до 2007 година се е превърнал в причина за намаляване на 6,2 работни места.

Авторите на доклада, икономистите Дерон Акемоглу от масачузетския технологичен институт и Паскал Рестрепо от Бостънския университет, са установили също, че заплатите на работниците в САЩ постепенно намаляват поради внедряването на роботите в производството. След, като в завода се появи поне един робот, фондът за заплащане на труда пада с 0,25-0,5% на всеки 1000 служители, съобщава Recode.

За разглеждания период (17 години), роботите са отнели 670 хиляди работни места в производството на САЩ, и в следващите години, заедно с нарастващата автоматизация, този брой ще се увеличи, се казва в изследването.

Авторите са използвали тясна дефиниция на робот, заимствана от Международната федерация по роботика: робот — това е автоматична управляема, препрограмируема и многофункционална машина. Това означава, че алгоритмите, използвани за автоматизация на търговията и финансовата сфера или офисите, а също и конвейрите или роботите-баристи не са включени в изследването.

 

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички