Всяко четвърто жилище се купува, за да се печели от наема


Всяко четвърто жилище се купува, за да се печели от наема
Снимка: БГНЕС

4359

Всяко четвърто жилище на двата най-големи имотни пазара у нас - София и Варна, се купува, за да се дава под наем.

Тенденцията ще се задържи и до края на годината с оглед на добрия туристически сезон през изминалата година и положителните очаквания за предстоящия летен сезон, смятат варненските брокери. В морската столица подобни жилища най-често се купуват за даване под наем в центъра на града, кварталите по-близо до морския бряг и летните курорти в района. Купувачите в морската ни столица най-често са на възраст между 30 и 50 години. Покупките от чужденци не са много, като интересът е предимно от руски граждани.

В София стимул за купуването на жилища с такава цел е нарастването на интереса от кратки туристически пътувания към нашата столица от западноевропейци в почивните дни. Те идват основно заради ниските цени в заведенията и търсят нощувки на ниски цени в жилища, отдавани под наем на хотелски начала. Увеличаването на подобни пътувания се дължи и на повечето полети до София на трите най-големи евтини авиопревозвача в Европа, пише "Монитор".

Според Младен Митов от „Явлена“ в София делът на покупките на имоти за даване под наем е между 20 и 30 на сто. „Доста често жилища се купуват в кв. „Студентски град“ за някое от децата и след като то завърши следването си, имотът се пуска на пазара за даване под наем“, обясни той. По думите му трудно е да се каже в момента какъв е делът на имотите, които се преотдават от предприемчиви хора.

Наемодателите обаче са доволни от подобна схема, защото тя им осигурява по-добра възвращаемост на инвестицията. В доста сайтове вече има подобни оферти, добавя той.

Тихомир Цаков от „Аристо“ смята, че делът на жилищата, купувани с инвестиционна цел в София, стига и до 45%, но час от тях не се дават под наем. „Причината е, че собствениците просто не искат квартиранти да им трошат имота и да им оставят неплатени сметки“, обяснява той. Брокерът прогнозира, че модата с преотдаването през сайтове, може да намалее, когато данъчните вземат на отчет тези сделки. „Същото може да се очаква и за ваканционните апартаменти по курортите, като започнат да искат отчет от собствениците колко дни в годината ги ползват лично и колко време ги дават под наем“, добави Цаков.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички