Втора стенограма за КТБ може да се окаже по-важна


Втора стенограма за КТБ може да се окаже по-важна
Снимка:

3055

След като на 26 май изтече последният срок, в който участниците в прословутата вече среща на 29 юни, 2014 година в президентството за бъдещето на КТБ трябваше да кажат писмено съгласни ли са да се разсекрети стенограмата от заседанието, през тази държавният глава Румен Радев трябва да обяви решението си кога точно ще пусне документа публично. Радев ще счита липсата на писмено становище от участвалите в срещата за съгласие за оповестяване на говореното.

Всъщност, според бившия премиер Пламен Орешарски, става въпрос за две стенограми, защото е имало две заседания на КСНС и всъщност втората стенограма е по-важната - от заседанието от 14 юли, 2014 година. От втората стенограма може да се разбере най-добре защо КТБ не е била спасена, след като е имало одобрена от ЕК схема за спасение на банката.

Според в. "Сега" кога точно ще бъде оповестена стенограмата ще стане ясно на заседанието на КСНС утре (30 май). Темата на съвета обаче е друга - рискове и заплахи за националната сигурност на България. От администрацията на държавния глава поясниха, че е възможно Радев да даде приоритет на информацията от предстоящия съвет, а след това да съобщи решението си за стенограмата. От президентството поясниха още, че днес (29 май) ще бъде обобщена информацията колко от 20-те души, участвали в разговорите, са откликнали на призива на Радев. В същото време екипът на президента още не е излязъл с окончателно становище как трябва да се процедира спрямо хората, които ще откажат евентуално думите на тези разговори да станат публично достояние.

Всъщност, отново според Орешарски, разговорите за КТБ при Плевнелиев са били повече от два, но само два са били стенографирани в рамките на КСНС. За разсекретяване на двете стенограми се обяви и бившият управител на БНБ Иван Искров. Той разпространи призив във Facebook до държавния глава да отвори и втората стенограма. "Случаят с КТБ не беше предмет на дискусия на 29 юни 2014 г. и бе засяган бегло и единствено при проявен интерес от някои участници в консултациите. Истинският разговор за КТБ се е състоял на 14 юли. Публикуването на пълния текст ще позволи много по-обективно историческо отразяване на позицията и действията на БНБ в онзи период", написа Искров.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички